De koning van Saudi-Arabië krijgt een eenvoudig graf in Riyad

Koning naar Saudi-Arabië, 'had hij maar sneeuwvrij genomen'

President Obama brengt dinsdag een bezoek aan Saudi-Arabië na het overlijden van koning Abdullah. Het Witte Huis meldt dat de president de nieuwe koning Salman ontmoet.

Ook koning Willem-Alexander en minister Koenders van Buitenlandse zaken brengen een bezoek. Zij reizen vandaag al naar de hoofdstad Riyad. En dat komt ze op kritiek te staan.

En er zijn er meer die niet begrijpen waarom Willem-Alexander en Koenders op het vliegtuig naar Saudi-Arabië zijn gestapt:

Raif Badawi

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International snapt wel dat Willem-Alexander en Koenders gaan om een laatste eer te brengen aan de overleden koning. Maar de Amnesty hoopt wel dat de heren de gelegenheid aangrijpen om met de Saudische regering te praten over mensenrechten.

Raif Badawi

Als dat nu niet lukt, dan bij een volgend bezoek van de minister aan dat land.

Woordvoerder Amnesty International

Amnesty voerde de afgelopen weken veel campagne voor de Saudische blogger Raif Badawi. Hij is veroordeeld tot duizend stokslagen na milde kritiek op de Saudische regering.

'Steaming pile of nonsense'

Gisteren hingen bij overheidsgebouwen in Groot-Brittannië de vlaggen halfstok vanwege het overlijden van koning Abdullah. Net als andere wereldleiders, condoleerde premier David Cameron het land. Dat viel compleet verkeerd bij meerdere Britten, zagen we online:

Abdullah, die donderdag overleed aan een longontsteking, voerde moderniseringen door in Saudi-Arabië, maar het bleef een aartsconservatief regime, met stokslagen en onthoofdingen. Pas nog was er woede toen een vrouw publiekelijk onthoofd werd.

Deel artikel: