Netflix

Nederland, Netflix heeft last van ons illegale kijkgedrag

Waarom zou je een tientje per maand betalen, als er ook een illegale versie van Netflix bestaat? Dat denken veel Nederlanders. Want dat we weten hoe we illegaal films en series moeten kijken, is duidelijk. We doen het zoveel, dat zelfs Netflix het merkt.

Volgens Netflix is de opmars van illegale streamingdiensten zoals Popcorn Time een ernstig probleem in Nederland, zeiden ze vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Nederland heeft zich dus weer eens op de kaart gezet. We vroegen tech-redacteur Rachid Finge hoe dat komt.

Rachid, is 't waar wat Netflix zegt?

"Netflix heeft wel een punt. We hebben snel internet, zijn er handig mee en we spreken goed Engels. Dat betekent dus ook dat we veel interesse hebben in Engelstalige series. En bovendien: wat er nu op de Amerikaanse tv is, is vaak nog lang niet in Nederland of via Netflix te krijgen. Dus wat doe je dan? Illegaal downloaden."

"Popcorn Time is zo handig, omdat het er precies hetzelfde uitziet als Netflix. Misschien zie je het verschil niet eens. De techniek erachter is alleen heel anders en juridisch gezien is het natuurlijk al helemaal een verschil van dag en nacht. Maar Popcorn Time is even simpel als Netflix, daarom denk ik dat het zo'n grote concurrent is."

Verbaast 't je dat Netflix Nederland noemt?

"Nee. Nederland is een van de landen, samen met bijvoorbeeld Zweden, die in Europa erg voorop lopen als het gaat om internet. Wat ik een aardig voorbeeld vind: in Nederland is meer dan 80 procent bezig met online bankieren, dan zit je echt in de top van Europa. In België is dat een stuk lager."

"Dat we zo massaal online bankieren, geeft aan hoe handig we zijn met internet en dat het voor ons dus gemakkelijk is om even illegaal naar een filmpje te kijken. En het helpt natuurlijk ook niet echt dat series die in Amerika uitkomen nog niet te zien zijn in Nederland. Dan ben je toch nieuwsgierig en is downloaden zo gebeurd."

Wat kan Netflix doen om die concurrentie tegen te gaan?

"Meer zelf films en series maken. Dat doet Netflix al en gaan ze waarschijnlijk alleen maar meer doen. Da's handig, want zo kunnen ze zelf bepalen wat wanneer en waar uitkomt. Het plan is om dat overal ter wereld tegelijkertijd te doen, zodat je niet meer hoeft te downloaden, omdat het in jouw land nog niet is uitgekomen."

"Een ander factor is natuurlijk de prijs. Het is allemaal wel doodeenvoudig, Netflix: hoge kwaliteit, snel beschikbaar, maar het moet niet te duur worden. En de prijzen zijn net vorig jaar verhoogd, dus daar moeten ze wel mee uitkijken."

Gaat het aanbod wereldwijd ooit eens gelijk lopen?

"Als de industrie slim is, doen ze dat wel. Dan zorgen ze ervoor dat het allemaal tegelijk uitkomt. Een voorbeeld daarvan is TopGear. Seizoen 22 begint volgende week en dat wordt overal ter wereld tegelijkertijd uitgezonden. In Australië wordt het zelfs ontbijttelevisie. Allemaal om te zorgen dat er minder illegaal gedownload 'hoeft' te worden."​

Waarom streamingdiensten werken in Nederland

Deel artikel: