Wekdienst: leenstelsel, Obama en jihadiste

Goedemorgen,

Het wordt vandaag een graad of 2, maar door de wind kan het kouder aanvoelen. Later vandaag af en toe zon. Morgen in het oosten meer bewolking, in het westen soms zon.

Het leenstelsel komt er

Het leenstelsel voor studenten komt er echt. Gisteravond stemde een ruime meerderheid van de Eerste Kamer voor het plan. En dus bestaat de basisbeurs vanaf september niet meer voor nieuwe studenten. De meeste studenten moeten straks gaan lenen om hun studie te betalen. Lees hier wat er allemaal gaat veranderen.

Studenten die bij het debat waren, zijn boos. Ze voelen zich genaaid.

Dat de minister haar wet blind wilde doordrukken was geen nieuws meer, maar we hadden verwacht dat de Eerste Kamer een verstandigere keuze zou maken. Zij hebben uiteindelijk toch eieren voor hun geld gekozen.

FVN Jong-bestuurslid Marjelle Boorsma

De studiefinanciering is door de jaren heen wel vaker veranderd. Dus hoe deden 'ze' dat vroeger? Oud-studenten doen een boekje open.

Obama ziet het zitten

Het was een optimistische State of the Union die de Amerikaanse president Obama vannacht voorlas. Het gaat lekker met de economie, zei de president. In de Amerikaanse versie van de troonrede brak hij een lans voor de middenklasse. Verder dreigde Obama nog een paar keer met een veto. Als het Amerikaanse Congres het zorgplan Obamacare en de legalisering van illegale immigranten wil terugdraaien, komt Obama met een veto.

Obama bij de State of the Union

PSV verrassend uit de beker geknikkerd

PSV is in de achtste finale van de KNVB beker uitgeschakeld door Roda JC, net als vorig jaar. De koploper van de eredivisie verloor na verlenging met 3-2 van de eerste divisieclub. In de kwartfinale speelt Roda JC tegen Excelsior. Die wedstrijd wordt volgende week al gespeeld.

Huiszoeking Jihadiste in België

Een grote politieactie gisteravond in het Belgische plaatsje Comines, dichtbij de Franse grens. Ruim tachtig mensen moesten hun huis uit. Er zou een huis zijn doorzocht van een jihadiste, die onlangs werd opgepakt, omdat ze wapens bij zich had. Ook de explosieven opruimingsdienst zou bij de huiszoeking betrokken zijn.

Wat je moet weten...

'Man wilde aanslagen op agenten plegen'

Een 27-jarige man moet vandaag voor de rechter verschijnen, omdat hij vermoedelijk aanslagen wilde plegen op politieagenten en defensiemedewerkers. Hij zou mogelijk geprobeerd hebben om vuurwapens en explosieven te verkrijgen. Daarnaast wordt hij verdacht van het in bezit hebben van een handleiding voor het maken van handbommen. Ook zou hij IS-teksten hebben.

PVV niet hoger in peilingen door terreur

In de Peilingwijzer is de PVV na de aanslagen in Parijs niet verder gegroeid. De maker van de Peilingwijzer denkt dat de houding van mensen ten opzichte van de terreur van extremistische moslims eind vorig jaar al wel in de peilingen verwerkt was. Het zou voor Wilders nu lastiger zijn om nieuwe kiezers te vinden.

Deel artikel: