File op de A28 richting Amersfoort

Ruilen van baan tegen in de file staan

Je hebt een topbaan, maar ja... je moet er ver voor reizen en je staat ook nog eens regelmatig in de file. Er is een oplossing: er komen namelijk steeds meer mogelijkheden om van baan te ruilen. De afgelopen tijd is een aantal startups begonnen om dat voor elkaar te krijgen.

Pauline van Norden heeft zich bijvoorbeeld ingeschreven bij Banenruil.nl. "Ik werk bij de gemeente Amersfoort als milieu-adviseur. En ik vind mijn werk ontzettend leuk. Dat is het probleem ook niet." Maar elke dag moet ze - om parkeerkosten te besparen - met de vouwfiets naar haar auto, en dan een uur vanaf haar huis Schoonhoven naar Amersfoort rijden. Als er geen files staan tenminste.

"Ik kan me voorstellen dat mensen het rustgevend vinden om een uurtje in de auto te zitten", zegt Pauline. "Maar voor mij is dat geen hobby. Ik ga liever op de racefiets naar mijn werk."

Ik kan me voorstellen dat mensen het rustgevend vinden om een uurtje in de auto te zitten, maar ik ga liever op de racefiets naar mijn werk.

Forens Pauline

Files verminderen

Daar komen websites als Banenruil of Jobswop om de hoek kijken. Zulke sites zoeken voor je naar iemand die hetzelfde soort werk doet en ook ver weg woont. Volgens Banenruil-baas, Max Boodie, is dat niet alleen goed voor de ruilers zelf. "Verschillende studies wijzen uit dat je lekkerder in je vel zit als je op de fiets naar je werk kan, dus word je productiever. Dat is weer goed voor de werkgever, bovendien kost het hem minder."

Uiteraard moet er ook geld worden verdiend door de startups. Als je via de site een match hebt, betaal je 20 euro om een afspraak te maken.

Maar volgens Boodie zit er ook echt een maatschappelijk idee achter het bedrijf. "Het wordt drukker op de weg. De gemiddelde reistijd in Nederland loopt op. En dat is slecht voor de maatschappij. Als mensen dichter bij hun werk kunnen wonen, zou je voor een deel de files kunnen verminderen."

Lange files op de A9

'De ene baan is de andere niet'

Maar ja, Pauline zit al driekwart jaar bij Banenruil en tot nu toe heeft ze één gesprek gehad met een ruiloptie in Rotterdam. "Dat is niet veel nee. Daaruit blijkt dat het niet makkelijk is om te ruilen." Volgens hoogleraar arbeidsmarkt Jouke van Dijk is dat ook niet zo gek. De ene baan is de andere nog niet.

"Een politieagent heeft bijvoorbeeld vaardigheden die je overal in het land kunt inzetten. Dat geldt ook voor een leraar op een middelbare school. Dat kun je prima ruilen. Maar iemand die in een geavanceerd bedrijf in een team werkt met elke dag wisselende taken, dat wordt een stuk lastiger." En mensen die makkelijk zouden kunnen ruilen, wonen volgens de hoogleraar vaak al dichtbij hun werk.

Banenruil: als je droombaan te ver weg is

Laat thuis?

Boodie denkt dan ook niet dat ruilbedrijven de arbeidsmarkt op z'n kop zullen gooien. "Je moet ons zien als een extra manier om van baan te veranderen. Niet als dé nieuwe en enige manier." Toch hoopt Pauline dat ruilsites een succes worden. "Ik blijf proberen te ruilen. Al was het maar vanuit mijn vak met betrekking tot duurzaamheid." En in de tussentijd, als ze weer eens laat thuis is?

"Ik heb nog altijd een magnetron."

Pauline van Norden

Deel artikel: