De vrijwillige politie wordt geadviseerd het uniform alleen onder werktijd te dragen.

'Korps verbiedt dragen uniform'

Onrust bij de ruim 3.000 politievrijwilligers: mogen ze hun uniform nou wel of niet dragen op weg naar het bureau? En mogen ze alleen nog maar onder begeleiding van een bewapende beroepsagent de straat op?

De politie neemt die maatregelen na de aanslagen in Parijs en de anti-terreuracties in België.

We kunnen natuurlijk wel zeggen dat de wereld er anders uitziet dan drie weken geleden.

woordvoerder Nationale Politie

Advies of verbod?

Een woordvoerder van de Nationale Politie geeft aan dat er is gesproken over maatregelen, maar dat dit "geen bindend advies is en niet dwingend voorgeschreven is. Daarnaast is het geen landelijk bepaald uitgangspunt." De verschillende korpsen mogen dus zelf weten of de maatregelen ook voor hun vrijwilligers gelden. “We kunnen natuurlijk wel zeggen dat de wereld er anders uitziet dan drie weken geleden”, vindt de woordvoerder.

Er is minimaal één korps dat hun vrijwilligers ook daadwerkelijk verbiedt in uniform naar en van het bureau te reizen en de straat op te gaan zonder bewapende beroepsagent, zo blijkt uit deze e-mail die NOS op 3 in handen kreeg:

Bij een andere eenheid zouden ze er bij het maken van het rooster al rekening mee houden dat vrijwilligers niet meer zonder beroepsagenten de straat op kunnen.

Niet alle korpsen nemen de adviezen over. Onze verslaggever ging vandaag nog op pad met een vrijwilliger die gewoon alleen over straat ging en niet met een bewapende beroepsagent. Je ziet het in de NOS op 3-uitzending om 22:45 op NPO3.

'Goed opgeleide professionals'

Het advies geldt alleen voor de ruim 3.000 politievrijwilligers, en niet voor de beroepsagenten. Belachelijk, vinden ze bij de Landelijke Organisatie voor Politie Vrijwilligers.

“Ik snap dat ze maatregelen nemen, maar wij vinden het vervelend dat de maatregelen alleen voor onze groep mensen geldt", zegt bestuurslid Bert van der Wees. "Wij worden nu als aparte groep gezien, terwijl politievrijwilligers goed opgeleide professionals zijn. Net zoals de beroepsagenten."

Deel artikel: