De Nederlandse Syriëganger Muhajiri Shaam

Radicale moslims gaan offline

Radicale moslims verdwijnen van social media. Volgens onze justitieredacteur Robert Bas halen ze hun accounts van Twitter, posten ze geen berichten meer op Facebook en geen video's meer op YouTube.

Dat doen ze om -na de aanslagen in Parijs en de anti-terreur acties in België- uit het zicht te raken van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Wij volgen zelf op social media een aantal van die mensen, en die verdwenen ineens van Twitter en Facebook.

Robert Bas - justitieredacteur NOS

Het is bekend dat inlichtingendiensten veel informatie halen van de accounts van (aankomend) moslimradicalen. Door hun social media te wissen zijn ze veel moeilijker te traceren en in de gaten te houden.

"Onder die jonge moslims zelf ging heel duidelijk het gerucht dat er een reeks arrestaties verwacht kon worden na de gebeurtenissen in Frankrijk en België", zegt Bas. Ze verdwijnen niet alleen van social media vermoedt hij, sommigen zouden daadwerkelijk het land uit zijn.

"Er zijn vorige week vier Nederlandse jihadgangers tegengehouden in Turkije op weg naar Syrië, maar ik denk ook dat een aantal jonge moslims die nu uit het zicht zijn verdwenen, niet naar Syrië is vertrokken, maar bij familie in Marokko onderduikt. Uit angst dat ze worden aangehouden."

Een uit Syrië teruggekeerde jihadist plande een aanslag in Frankrijk

Een groep jonge moslims verwachtte een reeks arrestaties.

Robert Bas - justitieredacteur NOS

Of die vier jihadgangers ook zijn gearresteerd is niet duidelijk. De mannen zijn vorige week vertrokken richting Turkije en waren vermoedelijk op weg naar Syrië, om daar deel te nemen aan de jihad. Hun namen stonden op een lijst van radicale moslims die van plan zouden zijn geweest om naar Syrië te reizen.

We weten nu van één arrestatie, zegt Bas. "Na de aanslagen in Parijs is een terreurverdachte uit Den Haag aangehouden. Deze Moussa L. is vorige week opgepakt omdat er een onderzoek tegen hem liep wegens het bedreigen van een politieman. Ze waren al van plan hem te arresteren, maar ik weet wel dat dat eerder is uitgevoerd naar aanleiding van de ontwikkelingen in Parijs."

Deel artikel: