Collina

Oud-scheidsrechters hopen dat UEFA witte kaart op zak houdt

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

Na de gele en rode kaart onderzoekt de UEFA of scheidsrechters nog een derde kaart in hun zak moeten krijgen: een witte. Voorzitter Michel Platini stelde een paar dagen geleden voor deze nieuwe prent op termijn in het betaald voetbal te introduceren.

De witte kaart moet onsportief gedrag van voetballers gaan afstraffen. Denk aan commentaar op de leiding, tijdrekken en schwalbes. Wie het witte kartonnetje krijgt voorgehouden kan een tijdstraf van 5 tot 10 minuten tegemoet zien. Brommen op de bank dus.

Het heeft te maken met het gedrag van voetballers. Tijdrekken en kritiek uiten op de leiding zijn zaken die liefhebbers van het spel niet accepteren

Michel Platini

De hoogste scheidsrechtersbaas van de UEFA, Pierluigi Collina, liet gisteren weten het idee ook te zien zitten. Volgens hem zou het spel sportiever worden met zo'n nieuw scheidsrechterswapen.

"Deze boodschap moet de correctheid in de voetballerij vergroten. Ik denk dat het geen positief signaal is dat spelers zich aanstellen of protesteren bij arbitrale beslissingen." Volgens Collina is de witte kaart onlangs getest op een jeugdtoernooi van de UEFA en waren de bevindingen positief.

Mildere vorm van geel

Hoewel het plan nog niet concreet is, ziet voormalig topscheidsrechter Dick Jol er nu al weinig in. Volgens hem is de witte kaart een mildere vorm van de gele prent. "Onsportief gedrag moet je hard aanpakken en dat kan nu al prima met een gele kaart. Je weet dat je dan echt op je tellen moet passen, omdat je er bij een tweede af moet."

Jol vraagt zich af wat er gebeurt als een speler twee keer 'wit' krijgt. "Wordt dat dan geel? Anders kun je gewoon onbeperkt witte kaarten pakken. Ze moeten daar echt nog goed over na gaan denken."

Dick Jol

Trouwe volger

Ook ex-hogeschoolfluiter Mario van der Ende is geen fan van het idee. "Dat Collina wel vóór is, verbaast me niets. Dat is Platini's trouwe volger. Ik ben niet zo’n fan van Platini, die zat ook achter de vijfde en zesde man, dat voegde ook al zo weinig toe."

Mario van der Ende

Van der Ende vindt een tijdstraf 'een opvoedkundige maatregel'. "Ik denk dat het moeilijk is er voorwaarden voor te bepalen. Een bal wegschieten is voor iedereen duidelijk, maar mag appelleren bijvoorbeeld nog?"

Dat zal heel erg van de scheidsrechter af gaan hangen, vreest Van der Ende. "De één is vatbaarder voor commentaar dan de ander. Met een gevoelige scheids sta je dan straks met 9 tegen 9. Dat komt het spel niet ten goede." Van der Ende is ook bang dat een witte kaart een grote stempel op het spel zal drukken.

Je krijgt een teamstraf terwijl het een individuele straf zou moeten zijn.

Mario van der Ende

Het idee van Platini dat de ergernis bij het publiek afneemt als gezeur wordt bestraft, vindt Van der Ende onzin. "De stadions zitten gewoon vol bij topwedstrijden.En op dat hoogste niveau zie je dat gedrag juist het vaakst."

Deel artikel: