Onze man in Iran: ze denken dat je een spion bent

Thomas Erdbrink werkt al 12 jaar als journalist in Iran

Werken in een land waar de staat alles bepaalt. Van de websites die je bezoekt tot de kleding die je draagt. Als een van de weinige westerlingen werkt NOS-correspondent Thomas Erdbrink al twaalf jaar in Iran. En hij mag eindelijk van de staat laten zien hoe dat is, in de VPRO-serie Onze man in Teheran.

Strong woman

Thomas vertelt dat het niet makkelijk is om te werken in een land waar alles wordt gecontroleerd. Hij krijgt steeds een persvergunning voor maar zes maanden en als hij de hoofdstad Teheran wil verlaten, moet hij een vergunning aanvragen bij het ministerie van Islamitische Leiding en Cultuur.

Weinig westerlingen weten het zo lang in Iran vol te houden. Thomas heeft wel een idee waarom het hem wel lukt.

Thomas in Iran

Behind every strong man is a strong woman.

Thomas Erdbrink

En dan vertelt hij dat zijn Iraanse vrouw nog een stuk pittiger is dan hij. "Zij is mijn handleiding voor de Iraanse samenleving geweest en weet goed wat ik wel en niet kan schrijven", zegt Thomas. "Ze neemt me in bescherming als ik te ambitieus word, dan herinnert ze me eraan dat Iran geen Nederland is."

Thomas met z'n vrouw in Iran

Dagelijks leven

Met de serie wil hij laten zien hoe het dagelijks leven in Iran er voor hem uitziet. Het duurde vijf jaar voordat hij van de Iraanse regering toestemming kreeg om het te filmen.

Maar zelfs met toestemming was het opnemen niet altijd een eitje. Toen ze met het camerateam in een park waren, vroeg een parkwachter naar hun vergunning. Zelfs toen ze die lieten zien, vertrouwde de man hen niet. "Ik belde zelf maar de politie om mijn punt te maken", zegt Thomas. "Die wilde mij toen bijna arresteren, maar het liep gelukkig goed af."

Onze man in Teheran

Collega opgepakt

Toch blijf je risico's lopen. Afgelopen zomer werd een Amerikaanse collega van Thomas gearresteerd. Die zit nu nog steeds in de gevangenis, al zeker 180 dagen.

"Het is een goede vriend van me en ik heb geen idee waarom hij in de gevangenis zit. Dat is voor mij ook wel een beetje eng, maar ja, ik heb zelf voor deze baan gekozen."

Of hij niet bang is dat hij door de serie ook in de cel belandt? "Ik heb tot nu toe kunnen overleven in dit land. Misschien dat ze zeggen: 'Wat heb je nou gedraaid, gek.' Je bent in Iran vrij totdat je niet meer vrij bent."

Trailer

De vierdelige serie van regisseur Roel van Broekhoven start komende zondag om 20.15 uur op NPO2. Hier is een voorproefje:

Journalist in Iran

Deel artikel: