Soldaten van het Nigeriaanse leger in het noorden

2000 of 150 doden: we weten het simpelweg niet

Het is nogal een verschil: 2000 doden of 150. Dát er begin van deze maand een aanval van Boko Haram is geweest in het noorden van Nigeria, daar wordt niet aan getwijfeld. Maar over het aantal slachtoffers is veel onduidelijkheid.

Het is de ergste aanval in de geschiedenis van Boko Haram, zei Amnesty eerder al. Volgens de mensenrechtenorganisatie zouden er enkele honderden tot 2000 mensen zijn omgekomen bij de moordpartij. Dat is "overdreven en speculatief", zegt het ministerie van Defensie van Nigeria vandaag. Er zijn maximaal 150 doden gevallen en daar zaten ook "veel strijders van Boko Haram tussen".

Een groot verschil dus. De uitspraken van het ministerie verbazen Ruud Bosgraaf van Amnesty International niet eens. "Het is alleen maar een bevestiging dat de Nigeriaanse regering niet serieus neemt wat er aan de hand is in het noorden van het land."

'Regering neemt problemen in het noorden niet serieus'

Het is moeilijk te controleren wat er precies gebeurd is in de stad Baga. Journalisten zijn er niet, zegt ook de Nederlandse journaliste Femke van Zeijl, op dit moment in Nigeria:

Ooggetuigen hebben het over wegen bezaaid met lijken

Femke van Zeijl in Lagos, Nigeria

"Er is niemand ter plekke die echt kan gaan tellen. Er zijn geen journalisten, geen buitenlandse journalisten of uit Nigeria zelf," zegt Van Zeijl vanuit Lagos, de grootste stad van het land. Dat er een bloedbad is geweest is volgens haar wel duidelijk: "We horen mondjesmaat van ooggetuigen, mensen die hebben kunnen vluchten (....) Zij hebben het over wegen bezaaid, kilometers lang, met lijken."

'Er is niemand die kan gaan tellen'

Onze lokale bronnen blijven bij honderden doden. Dat geloven we nog steeds.

Amnesty International

"We weten het niet. Het is een beetje droef, maar iedere keer als ik verslag doe uit Nigeria moet ik dat erbij zeggen", zegt Van Zeijl: "Er wordt veel gelogen. Het is te gevaarlijk. We zijn simpelweg met te weinig." Onderzoek naar de moordpartij is dus niet mogelijk. Toch blijft Amnesty bij de eerdere schattingen. "Het is natuurlijk moeilijk om met precieze cijfers te komen, want er is nog geen onderzoek naar de moordpartij gedaan, maar onze lokale bronnen blijven bij honderden doden. Dat geloven we nog steeds."

Alle bestuurders in Nigeria zijn op dit moment meer bezig met de verkiezingen . Die zijn volgende maand. "Het is ze er alles aan gelegen om het probleem in Baga minder groot te maken dan het is", zegt Van Zeijl.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan

De Nigeriaanse overheid serieus nemen, doet Bosgraaf allang niet meer:"De Nigeriaanse overheid, inclusief het leger, laat het afweten en is niet in staat de bevolking te beschermen."

Hoe nu verder?

Deel artikel: