Ross Ulbricht

Oprichter Silk Road voor de rechter

Ruim een jaar geleden vond de FBI hem in een bibliotheek in San Francisco, tussen de science fiction boeken: Ross Ulbricht, alias 'Dread Pirate Roberts'. Volgens de FBI is hij het brein achter Silk Road, een website waar voor miljoenen aan drugs werd verhandeld. Vandaag begint zijn proces.

Ulbricht wordt verdacht van het dealen van drugs via het internet, het runnen van een criminele organisatie, het hacken van computers, het verspreiden van valse paspoorten en witwassen. Een hele lijst en een goede samenvatting van wat er allemaal mogelijk was op Silk Road, een soort marktplaats voor illegale diensten. De FBI haalde de site oktober vorig jaar offline.

Silk Road werd offline gehaald door de FBI

Daar bovenop verdenkt de aanklager de 30-jarige Ulbricht ervan dat hij huurmoordenaars op mensen wilde afsturen die een bedreiging vormden voor de site. Voor die aanklacht wordt hij waarschijnlijk nog apart vervolgd.

De 30-jarige Ulbricht riskeert een levenslange celstraf, maar heeft zelf nog nooit toegegeven dat hij achter de website zit. Volgers van de zaak verwachten dat het lastig wordt om hem te veroordelen.

Fans van Ross Ulbricht demonstreren voor de rechtbank in New York

Zo maakt de aanklager gebruik van screenshots van de website, om aan te tonen wat er allemaal op Silk Road gebeurde. Maar die schermafbeeldingen zijn volgens Ulbricht's advocaat makkelijk te manipuleren en niet erg betrouwbaar. De FBI heeft tijdens het opsporen van Ulbricht meerdere computers moeten hacken om erachter te komen wie achter de alias 'Dread Pirate Roberts' zat. Volgens de verdediging zijn de agenten daarmee hun boekje te buiten gegaan.

Een screenshot van Silk Road

Ulbricht wordt verdedigd door een peperdure advocaat die eerder gevangenen in Guantanamo Bay bijstond. De advocaat wordt betaald door Roger Ver, een ondernemer die investeert in bedrijven die met Bitcoins werken. Volgens de FBI heeft Ulbricht voor miljoenen dollars aan Bitcoins verdiend via Silk Road. De moeder van Ulbricht heeft een campagne opgezet om nog meer geld in te zamelen voor zijn verdediging.

Vandaag wordt de jury ingezworen die uiteindelijk moet beslissen of Ulbricht schuldig is. Internetjuristen volgen de zaak op de voet, omdat de zaak waarschijnlijk grote gevolgen gaat hebben op de manier waarop 'online criminelen' kunnen worden vervolgd.

Deel artikel: