Premier Cameron van Groot-Brittannië wil apps kunnen verbieden die zo goed zijn beveiligd dat de overheid er niet bij kan. Als hij er na de parlementsverkiezingen van mei nog zit, maakt Cameron een wet waarmee verbieden mogelijk wordt, schrijven Britse media. Inlichtingendiensten kunnen nu niet alle apps controleren en dat zit de premier niet lekker.
Als het moet, kan in Groot-Brittannië met een bevelschrift iets worden gecontroleerd, maar niet alle apps werken mee. Whatsapp en Snapchat bijvoorbeeld; die apps sturen berichten automatisch versleuteld: daar kan niemand zomaar bij. Terroristen kunnen hun aanslagen dus voorbereiden via die apps, zegt Cameron.
Gevoelig
Cameron vraagt zich af "of we een vorm van communicatie tussen mensen willen toestaan die we niet kunnen uitlezen". Zelf had 'ie het antwoord al klaar: "Nee". Met het afluisterschandaal in het achterhoofd een behoorlijk controversiële opmerking, dus benadrukte Cameron dat berichten checken alleen mogelijk blijft met toestemming van de rechter.
Maar dat was voor sommigen niet genoeg. Na de opmerkingen van Cameron waren online veel mensen te vinden bij wie - ook al is het nog toekomstmuziek - het nu al heet onder de voeten wordt:
'Er zal veel weerstand ontstaan'
Onze tech-redacteur Rachid Finge begrijpt vooral de onrust die de ideeën van Cameron veroorzaakten. "Na de aanslagen in Frankrijk hechten veel mensen meer aan vrijheid van meningsuiting dan voorheen, maar blijkbaar geldt dat in het geval van Cameron niet voor privacy."
"Het is ook maar de vraag of Camerons plan zin heeft. Denk je echt dat terroristen geen manier vinden om toch versleuteld met elkaar te communiceren als Cameron beveiligde communicatie-apps laat verbieden? Wat je dan krijgt is dat iedereen die tóch met zware beveiliging communiceert per definitie verdachte is. Er zal veel weerstand ontstaan tegen Camerons Big Brother-idee."