Bij de mars in Parijs vandaag lopen tientallen wereldleiders mee. Het is niet alleen een mars voor de vrijheid, maar ook voor het vrije woord. En laten er nou een paar leiders meelopen die het in eigen land niet zo nauw nemen met de persvrijheid.
Denk bijvoorbeeld aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu. In Turkije werden eind vorig jaar meer dan twintig journalisten opgepakt. Deze week werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink meegenomen door de politie voor verhoor.
Turkije staat op plek 154 van de 179 in de lijst van Reporters Without Borders, de organisatie voor de persvrijheid (hier de hele lijst). Volgens RWB zitten in Turkije de meeste journalisten in de gevangenis.
Ook uit het Midden-Oosten komen twee opvallende gasten: Benjamin Netanyahu, de premier van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Israël (112 op de lijst van RWB) en de Palestijnen (146) zijn al decennia met elkaar in conflict.
Namens Rusland maakt minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn opwachting. In Rusland (148) is de afgelopen jaren de persvrijheid alleen maar afgenomen, er zijn bijna geen onafhankelijke media meer over. Ook worden journalisten aangevallen en vermoord.
Egypte (158) is ook bepaald geen baken van persvrijheid. Al meer dan een jaar zitten drie journalisten van al-Jazeera vast voor het interviewen van leden van de Moslimbroederschap, die oppositie voert tegen het Egyptische bewind. Ook de Nederlandse Rena Netjes werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, al was ze niet in Egypte toen de straf werd uitgesproken.
De zaak werd gezien als een politiek proces; de drie zouden vooral zijn veroordeeld omdat ze een platform hadden geboden aan de Moslimbroederschap. Namens Egypte loopt minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry mee in de mars.
Uit Europa komen ook enkele leiders die geen kampioen persvrijheid zijn. Bijvoorbeeld de premier van Hongarije, Victor Orbán. Hij probeert volgens zijn critici op allerlei manier de oppositie te mond te snoeren. Ook de vrije pers moet het ontgelden - het land zakte 16 plaatsen op de lijst van RWB naar plek 56.
Overigens staan binnen Europa Italië en Griekenland op plek 57 en 84 - al is dat niet alleen maar vanwege dreiging vanuit de overheid. Daarnaast lopen onder meer regeringsleiders uit Bulgarije (87), Roemenië (42), Jordanië (134), Georgië (100), Tunesië (138), Mali (99), Verenigde Arabische Emiraten (114) en Gabon (89) mee.
Blogger Daniel Wickham ging op Twitter twintig leiders langs van wie hij vindt dat ze hypocriet zijn door te mee te doen aan de mars. Hieronder een paar tweets, hier vind je ze allemaal.