Stratumseind in Eindhoven

Eindhoven zet schijnwerpers op agressieve feestgangers

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Hilde Bouwman

    Verslaggever NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Hilde Bouwman

    Verslaggever NOS op 3

Stratumseind in Eindhoven is één van de bekendste uitgaansstraten van het land. Maar de laatste jaren is het er niet gezelliger op geworden door vechtpartijen en verwaarloosde panden. Jaarlijks moet de politie uitrukken voor zo'n 800 incidenten. De gemeente zet nu een nieuw wapen in: licht.

Eerdere experimenten bewezen al dat licht veel invloed heeft op je humeur: hoe feller het licht, hoe minder agressief je je voelt. Maar de vraag is of dat ook geldt voor een uitgaansgebied waar de emoties nog wel eens hoog willen oplopen. Op het Stratumseind gaan onderzoekers dat nu bekijken.

De controlekamer van Stratumseind

Sinds vorig jaar is Stratumseind een soort 'living lab', waarbij allerlei experimenten op het uitgaanspubliek worden losgelaten. Daarbij worden veel zaken nauwlettend in de gaten gehouden: het weer, het aantal gedronken biertjes, bezoekersaantallen, berichten op de sociale media, de bezetting van parkeergarages en het aantal incidenten. Er hangen zelfs microfoons in de straat, die meten hoe hard het geluid is.

Vanuit die controlekamer kunnen ook de lantaarnpalen worden bestuurd. De onderzoekers stellen elke avond de kleur, dynamiek en intensiteit van het licht anders in. Achteraf wordt bekeken of er op een avond meer of minder incidenten waren en of dit met het licht te maken heeft.

Wit of rood licht?

"Om 04.00 uur gaan de kroegen dicht. Je kunt dan bijvoorbeeld besluiten om alle 28 lantaarnpalen op keihard wit licht te zetten", vertelde projectleider Tinus Kanters eerder aan NOS op 3. "Heeft dat positief of negatief effect op het gedrag van de stappers? Of helpt dimmen juist? Of een gezellig rood licht?"

In de toekomst hopen onderzoekers zelfs razendsnel in te spelen op gebeurtenissen in de uitgaansstraat, door bij incidenten het licht bij incidenten onmiddellijk aan te passen.

Verslaggever Hilde Bouwman nam een kijkje in Stratumseind:

Minder agressie tijdens het uitgaan door slim licht.

Dat licht veel bepaalt, merkten ook ondernemers in Arnhem. Zij besloten om de gebouwen op de Korenmarkt, waar veel kroegen zitten, meer te belichten. En dat komt de sfeer ten goede, zegt de ondernemersvereniging: "Het aantal incidenten is afgenomen", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Wel is dat niet een op een toe te schrijven aan de verlichting, want er zijn ook andere maatregelen genomen."

Van hufterproof naar gastvrij , zo zou ik de ontwikkelingen op het Stratumseind willen omschrijven.

Yasin Torunoglu, wethouder in Eindhoven

De bedoeling is dat er in Eindhoven uiteindelijk een 'Stratumseind 2.0'. ontstaat, waar het een stuk gezelliger is. "Van hufterproof naar gastvrij, zo zou ik de ontwikkelingen op het Stratumseind willen omschrijven", liet wethouder Yasin Torunoglu bij de start van het 'living lab' weten. "Het is belangrijk dat het Stratumseind niet alleen in de avonduren, maar ook overdag een prettige plek wordt om te vertoeven."

Deel artikel: