Lubach

De dag van: de letter R, video-sollicitatie en #wistjeniethe

Vandaag weinig tijd gehad om het nieuws in de gaten te houden? Dit is een selectie van NOS op 3.

Geen uren puffen achter een Word-documentje, maar 15 seconden shinen voor je smartphone. Grote bedrijven als H&M en reisorganisatie GoGo experimenteren met een app waarin je met een filmpje moet solliciteren. In die app plaatsen bedrijven vacatures waar je met je korte filmpje op reageert. Volgens het bedrijf achter die app kun je met zo'n videootje sneller laten zien wat je in huis hebt dan met een brief.

Hoe spreek jij 'm uit, je buurman, je vrouw, je vriendin, je collega, je zus, je broer en je vader of moeder? In Nederland wordt de letter r op maar liefst twintig verschillende manieren uitgesproken. Taalkundige Koen Sebregts onderzocht alle varianten en verdedigt zijn proefschrift morgen aan de Universiteit Utrecht. Vandaag spraken we met 'm.

Binnen een mum van tijd was de hasthag #wistjeniethe trending en kwamen er steeds meer nuttige, grappige, wetenswaardige en stompzinnige feitjes bij. Wat zijn we allemaal te weten gekomen dankzij de educatieve oproep van de heer Lubach? Hier een overzicht. En hier de hashtag.

Ander nieuws...

Zelf is ze er bijzonder blij mee, haar thuisland wat minder. Mia Khalifa is sinds kort de meest gezochte naam op Pornhub.com en Libanon spreekt er schande van, schrijft de Lebanese Examiner. Mia groeide op in Libanon, maar verhuisde op jonge leeftijd al naar de Verenigde Staten. Nu ze wereldberoemd is door haar werk in de porno-industrie komt haar dat op kritiek te staan. En daar reageerde ze via Twitter op.

Vice News bracht in beeld hoe vogelspotten in oorlogsgebied eruitziet. Zo:

De Jordaanse prins Ali bin al-Hussein wil voorzitter worden van de wereld-voetbalbond FIFA. Hij wil het in mei opnemen tegen de huidige baas Sepp Blatter. Hussein is al vice-voorzitter van de FIFA. De 39-jarige Jordaniër wil dat bij de bond voetbal weer centraal komt te staan en dat de discussies over corruptie uit de krantenkoppen verdwijnen.

Deel artikel: