Een door illegaal vuurwerk vernielde prullenbak

Hoe Nederland wachtte op vuurwerk o'clock

Als in veel huiskamers het warm eten op tafel staat, gebeurt buiten iets heel anders: vanaf 18.00 uur mag er officieel vuurwerk worden afgestoken. Andere jaren mocht dat al vanaf 10.00 uur, maar daar waren de gemeenten klaar mee. Maar met een tas bomvol vuurwerk kriebelt het natuurlijk om overdag al te knallen, merkt verslaggever Yannick Eling.

Yannick is al de hele dag op pad met een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) in Oss. Vorig jaar werd er in Oss voor ruim 77.000 euro schade aangericht. "We zijn die overlast spuugzat" klonk het daarna uit de gemeenteraad.

Limburg

In Maastricht zijn woensdagmorgen nog vóór 12.00 uur al zestien mensen aangehouden voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. Twaalf tieners en vier volwassenen, schrijft 1Limburg. Toch is de vuurwerkoverlast in de Limburgse hoofdstad een stuk minder dan andere jaren, zegt de politie. Helemaal stil is het er niet:

Zeeland

Vuurwerk in Zeeland dan. Omroep Zeeland schrijft dat er op veel plaatsen gewoon vuurwerk wordt afgestoken. En dat had de politie daar ook al verwacht. Verschillende Zeeuwse gemeenten gaven al aan dat controleren moeilijk zou zijn. Er zijn bijvoorbeeld niet genoeg boa's, omdat er een paar ziek zijn.

Gelderland

In Gelderland is het vooral Millingen aan de Rijn dat klaagt over vuurwerkoverlast. Per 10.000 inwoners is daar volgens Omroep Gelderland bijna door 46 mensen een vuurwerkmelding gedaan. Nijmegen had ook in de top-3 kunnen staan, maar een man 20-jarige Nijmegenaar werd net op tijd gepakt. Hij liep gisteravond over straat met een honderdduizendklapper.

Overijssel

Of de bovenstaande heg in brand is gevlogen door vuurwerk, is nog de vraag. Maar een ding is zeker: er wordt geknald in Overijssel, soms zelfs met gestolen vuurwerk. In de buurt van Steenwijk staan 100 melkbussen met carbid erin. Hiernaast kun je meekijken. De hele dag.

Drenthe

Vergeleken met de rest van Nederland, valt het aantal meldingen in hun provincie mee, schrijft RTV Drenthe. Uit Emmen en omgeving zijn 159 menldingen binnengekomen, terwijl vanuit Assen 350 keer overlast is gemeld.

Friesland

In Leeuwarden zijn op Oudjaarsdag vijftien extra controleurs op de been om te voorkomen dat er voor 18.00 uur vanavond wordt geknald. Maar er mag, net als in Overijssel, wel worden geknald met carbid. Akkrum spant de kroon: daar staat een 1200 liter dieseltank die is omgebouwd tot een carbidkanon.

Utrecht

Utrecht

Het is nu nog relatief rustig in de Utrechtse plaats Woerden, maar vannacht gaat daar naar schatting een flinke dosis vuurwerk de lucht in, meldt Woerden.tv. In die plaats is ook iets meer vuurwerk verkocht dan voorgaande jaren.

RTV Utrecht pakt vandaag uit met een liveblog. Daarmee houden ze je op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling.

Een door illegaal vuurwerk vernielde prullenbak

Noord-Holland

Voor een man uit Uithoorn is Oudjaarsdag anders gelopen dan gehoopt. Hij wilde vannacht 300 kilo illegaal vuurwerk afsteken, maar dat is in beslag genomen. En het is nog maar de vraag of hij überhaupt naar vuurwerk kan kijken, de man zit namelijk nog vast.

Wie wel buiten rondloopt, is burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Hij deelt vanmiddag veiligheidsbrillen uit aan mensen die shoppen in zijn stad. Hilversum wilde vuurwerk afsteken in de binnenstad eigenlijk verbieden, maar dat is niet gelukt. Er stond een vormfout in het besluit van de gemeente.

Zuid-Holland

Omroep West schrijft dat het écht vuurwerkweer wordt. En hoewel het niet mag, wordt ook in Katwijk gewoon vuurwerk afgestoken. Vier jongens zijn doorverwezen naar Halt en de politie heeft onderstaande mortieren in beslag genomen.

Groningen...

...trilt, maar niet door een aardbeving. Zo gaat het er daar vandaag aan toe, meldt RTV Noord:

Flevoland

Vuurwerkoverlast in Flevoland wordt vooral veroorzaakt in Almere, schrijft Omroep Flevoland. In heel Almere zijn 390 incidenten gemeld van te vroeg afgestoken vuurwerk. In Urk is het relatief rustig: daar zijn acht meldingen gedaan van overlast door geknal.

Deel artikel: