Facebook

Facebook zegt sorry voor overleden dochtertje in jaaroverzicht

Iedereen met Facebook heeft 'm gezien, het jaaroverzicht. Je jaar in foto's en posts die je op Facebook plaatste. Maar wat nou als je niet zo'n leuk jaar had? Dan kan dat overzicht heel pijnlijk zijn. Dus zegt Facebook sorry.

De aanleiding is deze blog van Eric Meyer, een Amerikaanse webdesigner. Hij kreeg ook het jaaroverzicht van Facebook bovenaan in zijn timeline. Pontificaal als eerste stond een foto van zijn dochtertje Rebecca, dat eerder dit jaar is overleden.

Eric kreeg een foto van zijn overleden dochtertje te zien

Zo zag mijn jaar er inderdaad uit, schrijft Eric. Maar hij was niet blij om daar zo mee geconfronteerd te worden. Zijn dochtertje van zes overleed dit jaar aan kanker.

Het is wrang om Rebecca's foto zo te zien met de tekst 'zo zag jouw jaar eruit'.

Eric Meyer

Facebook heeft inmiddels excuses aangeboden voor de pijn die Year in Review heeft veroorzaakt. Product manager Jonathan Gheller zegt dat de app voor veel mensen heel leuk was. "Maar in dit geval heeft het meer verdriet dan geluk veroorzaakt. We zijn blij dat Eric de tijd heeft genomen een blog te schrijven en het team werkt aan verbeteringen."

Het overzicht wordt samengesteld door een algoritme, en dat is precies het probleem schrijft Eric. Hij geeft toe dat het niet makkelijk is om een algoritme zo te programmeren dat ze rekening houden met mensen die niet op een jaaroverzicht zitten te wachten.

"Maar geef mensen dan een keuze, en daar is Facebook tekortgeschoten", schrijft hij. Dus geeft hij twee tips om dat in de toekomst te voorkomen: doe niet standaard een foto, tenzij je zeker weet dat mensen het overzicht willen zien. En vraag mensen gewoon even of ze daar op zitten te wachten, "een simpele ja of nee".

Het is niet duidelijk of Facebook iets met zijn tips doet.

Deel artikel: