Wekdienst: tsunami, Playstation down en witte kerst

Goedemorgen!

Nog aan het uitbuiken van je kerstdiner? Kom lekker bij met de Wekdienst van NOS op 3. Ga je nog op pad vandaag? Kijk dan uit voor gladheid en mist.

Tsunami was tien jaar geleden

  • AFP
    Rozen in het water in Phang Nga, Thailand
  • AFP
    Politieagenten bidden bij een graf van verloren collega's in Banda Aceh, Indonesië
  • AFP
    Kinderen gooien rozen in het water in Phang Nga, Thailand
  • AFP
    Bloemen bij het tsunami-monument in Phang Nga, Thailand

Het is precies tien jaar geleden dat zo'n 230.000 mensen om het leven kwamen door een zeebeving in de Indische Oceaan, die in meerdere landen in Azië een tsunami veroorzaakte. De Indonesische provincie Atjeh was het zwaarst getroffen: daar kwamen 170.000 mensen om. De slachtoffers worden vandaag op veel plekken herdacht.

In Thailand kwamen meer dan 5000 mensen om, onder wie duizenden vakantiegangers uit het buitenland. De herdenking in dat land is op dit moment bezig, die kan je hier live volgen.

Klagende gamers

Even lekker gamen na het kerstdiner zat er op de Playstation en Xbox voor veel mensen niet in. Hackers zeggen dat ze het netwerk hebben platgelegd, waardoor gamers niet tegen anderen kunnen spelen.

In de Verenigde Staten is een spelcomputer een veelgegeven kerstcadeau. Het kan daarom ook zijn dat het netwerk overbelast was, doordat veel mensen hun nieuwe speeltje wilden uitproberen.

Toch witte Kerst in Groningen

In het noorden van het land hebben ze tóch nog een witte kerst: in Groningen maken mensen melding van witte weilanden, auto's en daken. Ook in andere delen van Nederland kunnen wegen glad zijn, vooral bij bruggen en viaducten. Morgen valt mogelijk in het midden en zuiden van Nederland sneeuw of natte sneeuw. In combinatie met de verwachte harde wind kan dat tot problemen voor het verkeer leiden.

Deel artikel: