Winkels in winkel

Leegstand? Bouw winkels in winkels

Keiharde cijfers vandaag: 22.000 winkels zijn verdwenen sinds het begin van de crisis in 2008. Afgelopen jaar gingen bijvoorbeeld ketens als Mexx en de Free Record Shop failliet. Dat zorgt uiteraard voor veel grote leegstaande winkelpanden.

En dat gaat alle ondernemers in de omgeving aan, want leegstand is besmettelijk. Kort gezegd: hoe meer winkels er leegstaan, hoe groter de kans dat er nog meer winkels in de omgeving leeg komen te staan.

Flexibeler ondernemen

Wat moet je daarmee? "Herbestemmen", zegt architect Joeri van Ommeren, die veel werkt met bestaande gebouwen waarvan het karakter moet veranderen. "Pop-up-stores, winkels die zich tijdelijk in leegstaande panden vestigen, hebben we de afgelopen jaren natuurlijk veel gezien. Maar dat is een tijdelijke oplossing."

Daarnaast is een pop-up-store ook alleen maar haalbaar voor mensen die op een flexibele manier ondernemen, vindt de architect. "Niet iedereen is daarvoor geschikt. Je krijgt bijvoorbeeld dan wel een heel goedkoop huurcontract, maar dat is maar voor een half jaar, in plaats van drie jaar. Dat moet je ding zijn."

Architect Joeri van Ommeren

Winkels in winkel

Van Ommeren ziet veel in oplossingen die langer dan een paar maanden duren. "Bijvoorbeeld door in zo'n leegstaand pand heel veel kleine, unieke ondernemers te stoppen. Eigenlijk zoals een warenhuis zou moeten zijn: winkels in een winkel."

Zoals bij verkoopconcept mijnTafel, waar particulieren, kleine ondernemers en webshops tafels huren om hun producten te verkopen. "Startende ondernemers vinden een eigen pand vaak te duur, of een te groot risico", zegt Ellen Meerman, manager van de vestiging in Zutphen.

Dat is ook de reden voor Ilse Roos om zo'n miniwinkeltje te huren. Ze is net begonnen. "Voor een eigen winkelpand zijn de kosten te hoog", zegt Ilse. "En op deze manier ben je heel dichtbij je publiek."

De eerste vestiging van mijnTafel opende in de zomer vorig jaar. Nu, ruim een jaar later, zijn er landelijk 10 mijnTafels. Ze willen binnen drie jaar doorgroeien naar 50 panden.

Een tafel vol crea

Elektronica

Vooral in de elektronicabranche zijn de afgelopen jaren winkelketens gesneuveld, zoals It's Electronics, Modern en De Block. Daar is het aantal zaken zeker met een kwart afgenomen. MijnTafel in Zutphen is dan ook gevestigd in een voormalig pand van It's Electronics.

Deel artikel: