Boom aan de deur

Gedoe of gezelligheid? Kerst kan je uitbesteden

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

  • Melvin Captein

    Redacteur NOS op 3

Een bekend beeld zo vlak voor de feestdagen: bomen op aanhangwagens, sjokkend winkelpubliek en overvolle winkelwagentjes. Voor gezelligheid in huis moet je wel een beetje werken. Of niet. Bedrijfjes nemen de kerstvoorbereidingen namelijk maar al te graag uit handen.

Win-win, want Richard Struis uit Alkmaar maakt graag gebruik van hun diensten. Voor zijn werk is hij veel onderweg en dus ontbrak de tijd langs een tuincentrum te rijden voor een kerstboom. “Maar mijn kinderen en vriendin uit het buitenland komen over, dus wilde ik wel een mooie boom hebben staan.”

En dus belde hij styliste Carina van Lint, die op bestelling een kerstboom voor hem ontwierp.

Richard wilde een kant-en-klaar versierde boom met een stoere en chique uitstraling en bronstinten. Die hebben we voor hem ontworpen, naar hem toegebracht en opgezet.

Carina van Lint

Meestal bestellen bedrijven kerstbomen, maar Carina ziet dat ook steeds meer particulieren dit uitbesteden. “Onze klantenkring is heel divers en de wensen lopen erg uiteen. We hebben ook wel eens hele woonhuizen versierd met slingers."

Cadeautjes

Een boom zonder cadeaus eronder is geen kerstboom. Maar ook de speurtocht naar presentjes is sommige mensen te veel. Zij komen onder andere uit bij Dustin Hoffman (niet de acteur). Als personal shopper zag ze haar aantal opdrachten voor de feestdagen explosief stijgen. Ze shopte al voor bijna twintig mensen de cadeaus bij elkaar.

Bepakt en bezakt loopt het winkelend publiek met kerstinkopen door het centrum van Amsterdam

"Het merendeel van de klanten levert een lijstje met wensen in, die ik in huis haal. Maar er zijn ook mensen die geen idee hebben wat ze moeten geven. Dan zoek ik de cadeaus voor ze uit."

Haar klantenkring bestaat vooral uit 65-plussers en mannen van 30-plus. “Ouderen weten vaak niet wat de laatste trends op speelgoedgebied zijn, dus schakelen ze mij in. De mannen die me vragen zijn vaak zelf te druk met werk, dus koop ik in voor hun kinderen en/of partner.”

  • Download hier
    Kerstkaarten vergeten? Verzorgen wij die toch voor je. Print ze uit en stuur ze op!
  • Download hier
    Kerstkaarten vergeten? Verzorgen wij die toch voor je. Print ze uit en stuur ze op!
  • Download hier
    Kerstkaarten vergeten? Verzorgen wij die toch voor je. Print ze uit en stuur ze op!
  • Download hier
    Kerstkaarten vergeten? Verzorgen wij die toch voor je. Print ze uit en stuur ze op!

Laatste horde

Als de boom staat en de cadeaus er eenmaal onder liggen, is er nog een ‘horde’ te nemen: het kerstdiner. En ook dat hoef je niet per se zelf te regelen. Lisanne Buik van thuiskokmarktplaats VanChefs ziet dat mensen tijdens de feestdagen vaker culinaire hulp inschakelen. “In de zomer boeken particulieren ook koks, bijvoorbeeld voor een huwelijk of barbecue, maar dan zenden wij maar twintig koks per maand uit dit jaar. Nu zijn dat er vijftig.”

Claudia Lucardie

Zo bereidt professioneel kok Claudia Lucardie een kerstmaaltijd voor een gezelschap van zo’n vijftien mensen. “Ik doe de inkopen, kom bij hen thuis, kook, serveer en doe de afwas. Mensen worden compleet ontzorgd.” De wensen zijn bij ieder diner anders, merkt ze. “De ene klant wil dat ik echt op de achtergrond blijf, de ander verwacht dat ik me meer opwerp als gastvrouw.”

Lekker als alles zo uit handen genomen wordt, maar gaat de gezelligheid van Kerstmis daarmee niet verloren? Voor Richard overheersen vooral de praktische voordelen.

Kerst kan je ook uitbesteden

Omdat ik zelf veel weg ben, kies ik voor het gemak. En als mijn kinderen straks vragen hoe ik de boom zo mooi heb gemaakt, zal ik eerlijk bekennen dat ik die heb besteld.

Richard Struis

Deel artikel: