De lichamen van de twee doodgeschoten agenten verlaten het ziekenhuis

'De burgemeester van New York heeft bloed aan zijn handen'

De emoties in New York lopen hoog op. Gisteren schoot een man twee agenten in hun patrouillewagen dood, als wraak voor het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Later pleegde de dader zelfmoord. Vandaag lopen boosheid en verdriet door elkaar heen in New York.

Gisterenavond laat schoot Ismaaiyl Brinsley twee agenten dood. Een aanslag, die hij van tevoren zou hebben aangekondigd op Instagram:

De 13-jarige zoon van een van de doodgeschoten agenten postte dit op zijn Facebook:

Agenten langs de kant bogen het hoofd toen hun omgekomen collega's langsreden.

  • EPA
    Een agent saluteert
  • EPA
    De NYPD rouwt om doodgeschoten collega's
  • EPA
    De lichamen van de twee doodgeschoten agenten verlaten het ziekenhuis
  • EPA
    Saluteren voor twee dode collega's

De moord legt de spanningen tussen de politie en vooral de zwarte bevolking opnieuw bloot. Begin december besloot een jury de agent die de ongewapende Eric Garner wurgde niet te vervolgen. Veel Amerikanen gingen toen de straat op.

Vanwege die protesten zijn twee agenten vermoord, zeggen sommigen. Zo werd er tijdens de spanningen rondom de dood van Garner in de New Yorkse straten gescandeerd: "What do we want? Dead cops".

"Done", zeggen sommige Amerikanen nu. "Er zijn veel mensen mensen met bloed aan hun handen", schrijft deze commentator bijvoorbeeld.

De New Yorkse agenten zijn vooral boos op burgemeester Bill de Blasio. "De bebloede handen beginnen op de trappen van City Hall en in het kantoor van de burgemeester", vindt de voorzitter van de vakbond voor agenten.

Agenten vinden dat ze rondom de zaak-Garner niet genoeg steun kregen van De Blasio. Ze keerden hun burgemeester zelfs de rug toe toen hij zaterdag aankwam in het ziekenhuis waar de agenten lagen.

De Blasio zelf verklaarde dat de schietpartij duidelijk een "moordaanslag" was: "Deze agenten zijn execution-style vermoord. Een verschrikkelijke daad die het hart van onze samenleving en democratie raakt. Het is een aanval op ons allemaal."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: