A Single Life

Van een korte film naar een Gouden Kalf

De symboliek is mooi: op de kortste dag van het jaar wordt vandaag de Europese dag van de korte film georganiseerd. In bioscoopzalen door heel Europa wordt een selectie van de beste shorts gedraaid. De bedoeling is korte films bij een breder publiek dan filmhuis- en festivalbezoekers onder de aandacht te brengen.

Door stimuleringsmaatregelen is de korte film de afgelopen jaren populairder geworden, zegt filmrecensent Dana Linssen. "De NTR zendt al een aantal jaren korte-film-avonden uit, maar ik heb het idee dat het huidige beleid nu zijn vruchten begint af te werpen. Bijvoorbeeld het uitzenden van korte animatiefilms vóór grote bioscoopfilms. Daarmee bereik je echt een groot publiek."

De korte film zit in de lift

Dana doelt op het initiatief Ultrakort. Pathé draait sinds 5 jaar voorafgaand aan grote blockbusters korte animatiefilms van Nederlandse makers. Zat je in de bios voor Interstellar, The Hunger Games, Guardians of the Galaxy of Gooische Vrouwen? Dan zag je waarschijnlijk al zo’n mini-rolprent voorbijkomen.

Extra aandacht

Volgens Kirsten Ruber, directeur van het korte-film-festival Go Short, is die extra aandacht belangrijk. Het genre is vaak een opstapje voor jonge filmmakers. In verband met kleine budgetten beginnen filmmakers hun carrière vaak met korte films. Van daaruit stromen ze door naar speelfilms.

Kijk naar Michiel ter Horn, de regisseur van Aanmodderfakker. Die begon met korte films en heeft nu een Gouden Kalf gewonnen.

Kirsten Ruber

Jonathan Mees van mede-initiatiefnemer Nederlands Filmfonds: "Vroeger hoorde zo’n korte voorfilm standaard in het bioscoopprogramma, maar trailers en reclame hebben hem verdrongen. Ook op tv zijn korte films lastig te programmeren, vanwege hun lengte. Daarom is dit een mooie oplossing."

And the Oscar goes to...

Een van die ‘kortjes’ die in Pathé draait – A Single Life – belandde zelfs op de shortlist voor de Oscars. Maker Joris Oprins plukt daar nu de vruchten van. "Ik run met twee collega’s een animatiestudio en we moeten het vooral van opdrachtwerk hebben. Zo’n korte film is een goede manier om aan een groot publiek te tonen wat je kunt."

A Single Life zit nu bij de laatste tien op de shortlist, in januari wordt bekend of ze echt een nominatie ontvangen en dus bij de beste vijf korte films ter wereld horen. We vroegen filmrecensent Dana of zij denkt dat 'we' kans maken op de Oscar voor beste korte film. Bekijk dat, plus de trailer, hier:

Hoeveel kans maakt A Single Life op een Oscar?

Mooi natuurlijk, maar heeft het publiek daar ook een boodschap aan? Want wie naar de bioscoop gaat, komt toch vooral voor de hoofdfilm? Dat valt wel mee volgens Dana. "Zo’n filmpje duurt twee minuten en kun je gewoon als verrassing door het voorprogramma strooien."

Vooral die naamsbekendheid is belangrijk, want voor een film van 6 minuten zullen niet veel kaartjes verkocht worden. Toch ziet Dana in de toekomst wel een verdienmodel voor korte films. "Er is nu vaak een investering van een omroep of fonds nodig. Maar juist omdat het zulke snacks zijn, zou je er een soort app voor kunnen maken. Dan kun je op je mobiel voor een paar cent een short kijken."

Een leuke amuse voor het publiek en voor jonge filmmakers een mooie kans zich te presenteren.

Dana Linssen

Deel artikel: