Donderdag en vrijdag gingen ze eerder dicht, maar vandaag worden er al veel meer broodjes worst verkocht

'De omzet tijdens Serious Request valt zwaar tegen'

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

We hadden allemaal gedacht dat het nu al veel drukker zou zijn.

Michel Gruts , tapasrestaurant De Karmeliet

Serious Request is voor horecagelegenheden in Haarlem een buitenkans om flink uit te pakken met speciale menu’s, acties en eetkraampjes buiten. Geïnvesteerd is er genoeg. Maar ondernemers laten weten dat het tot nu toe niet zo goed gaat.

Brasserie De Karmeliet zit om de hoek van het Glazen Huis, maar dat mag niet baten. "Donderdag en vrijdag was het zelfs stiller dan normaal", zegt eigenaar Michel Gruts. Hij heeft buiten een verkoopwagen gezet waar je warme chocomelk, glühwein en broodjes kan krijgen. "Er wordt bijna niets verkocht. Net zoals bij alle collega’s die buiten wat doen."

We hebben de kaart aangepast en geen high tea's aangenomen. Maar dat was echt nergens voor nodig.

Monique Dubben, lunchzaak Hartig & Zoet

Bij Monique Dubben van lunchzaak Hartig & Zoet zijn er vandaag ook minder mensen dan op een normale zaterdag. En daar was niet op gerekend: "Ik had een jongen ingehuurd om mensen weg te sturen bij de deur, voor als het te druk zou worden", vertelt Dubben. "Die heb ik nu maar achter de kassa gezet."

De gemeente zei dat we moesten rekenen op een drukte die vergelijkbaar is met Koningsdag plus Haarlem Jazz-festival. Dat is niet zo.

Tobias Schuijt, restaurant Het Specktakel
Wachten op de grote drukte bij Specktakel

"Gisteren was het bij ons verkooppunt buiten, waar we burgers maken, rustig", zegt bedrijfsleider Tobias van restaurant Specktakel. "Ik zie veel standjes in de stad die het ook erg rustig hebben. Het is een beetje afwachten."

De verwachting is dat het de komende dagen nog wel veel beter wordt. Gekscherend: "Mocht dat heel hard gaan tegenvallen, dan eet het personeel komende maand hamburgers als personeelseten."

Er zit hier al zo veel horeca rond het plein, en er zijn ook nog heel veel tijdelijke kraampjes bijgekomen.

Marco Kragten, koffietent Coffeedate

Alle ondernemers die we spraken zeggen dat de gemeente hen van tevoren heeft gewaarschuwd voor drukte. Marco Kragten van koffietent Coffeedate denkt dat er iets te enthousiast (tijdelijke) horeca uit de grond is gestampt. Hij zelf heeft, naast zijn koffietent, ook nog twee kraampjes buiten staan: een met muffins en een met broodjes worst.

De afgelopen dagen zijn ze wegens tegenvallende verkoop eerder dichtgegaan, vandaag gaat het al beter: "Ik hoop nog quitte te kunnen draaien", zegt Kragten. "Ik heb speciale menu's laten drukken, posters, veel extra personeel ingehuurd: het was een behoorlijke investering. Maar goed, het is wel mooie PR."

De drukte is volgens verwachting.

Gemeente Haarlem

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem laat weten dat de drukte volgens verwachting is en dat de sfeer goed is: "Hopelijk blijft het zo leuk de komende dagen." Gisteravond stond de teller op 200.000 bezoekers; de gemeente denkt dat dat aantal deze week oploopt tot 700.000.

Speciale Serious Request-actie bij De Karmeliet buiten

Hoe het het komt dat de horeca rond de Grote Markt nog niet zo lekker draaien, daar zijn de ondernemers het niet over eens. De een wijt het aan het slechte weer, een ander denkt dat er iets te hoog is ingezet qua verwachte bezoekersaantallen.

Weer een ander denkt dat er simpelweg te veel aanbod is. "Je kunt maar één hamburger per persoon eten", zegt Kragten van Coffeedate.

Deel artikel: