The Tor Project

'Iemand gaat het Tor-netwerk aanvallen'

Eén van de oprichters van The Tor Project waarschuwt dat het Tor-netwerk deze week zal worden aangevallen. Op zijn blog schrijft hij dat een onbekende groep de servers van het netwerk offline wil halen.

Het Tor-netwerk wordt door miljoenen mensen gebruikt om anoniem op internet te kunnen. Denk aan mensenrechtenactivisten in dictaturen en journalisten, maar ook aan criminelen.

Het Tor Project onderhoudt het Tor-netwerk. Oprichter Roger Dingledine wil niet zeggen wie de aanval gaat uitvoeren, omdat hij zijn bron wil beschermen.

We geven even weinig details, om onze bron veilig te houden. We weten ook niet veel meer dan dit. Waarom iemand ons zou willen platleggen? Met die vraag worstelen wij ook.

Roger Dingledine

De aanval zou zich richten op negen belangrijke servers die het Tor-netwerk gebruikt. Deze servers verdelen het internetverkeer dat over het Tor-netwerk gaat. Als je er daar genoeg van uitschakelt, is het netwerk niet meer bruikbaar.

Hier zochten mensen op basis van ip-adressen uit waar die servers precies staan.

De servers

Twee van deze adressen zijn in Nederland, namelijk de twee waar XS4ALL bijstaat. De servers zijn niet van hen, zegt een woordvoerder van het internetbedrijf, maar van klanten die ruimte huren bij XS4ALL.

Als een overheid een server wil uitschakelen, dan sturen ze vaak een verzoek naar de eigenaar van die server. "Wij hebben geen officieel verzoek gehad om de servers uit te schakelen", zegt een woordvoerder. "En dat doen we ook niet zomaar."

Deel artikel: