Kerstbomen

O dennenboom, wat zijn je takken mooi gekloond

Groot, groen en glimmend. Dat zijn zo’n beetje de criteria voor een kerstboom. Zou je denken, want het plaatje van de perfecte boom loopt nogal uiteen in Europa. En daar speelt Denemarken op in.

In Frankrijk willen ze graag een kleine, bescheiden boom. Russen willen hun spar juist zo groot mogelijk, zodat ze hun rijkdom kunnen tonen. En Nederlanders? Die willen een boom met wat ruimte tussen de takken. Zodat de ballen en slingers mooi uitkomen.

Kerstbomen zijn net mensen: je hebt lange, korte, dikke en dunne. Maar een kerstboomproducent wil symmetrische bomen, zodat je niet de helft hoeft weg te gooien.

Bernt Johan Collet

Het zijn zomaar enkele wijsheden die Bernt Johan Collet opdeed in zijn jaren als kerstboomproducent. En als inwoner van Denemarken kan hij met die kennis goed uit de voeten. Het land is namelijk de grootste kerstboomexporteur van Europa. Verkopers als Bernt Johan spelen slim in op die positie. Ze leveren kerstbomen op maat, afgestemd op de wensen van de lokale markten.

Klonen

En dus worden deze ‘precisiebomen’ gekloond, onder andere door de universiteit van Kopenhagen. Wetenschapper Albin Lobo houdt zich ermee bezig. De kerstbomen op elkaar laten lijken lukt al goed, maar hij blijft op zoek naar de optimale kerstboom. Eentje die sterk is en zijn naalden lang houdt.

Onze verslaggever in Denemarken gingen kijken bij de kerstboomkwekers van Denemarken:

Hoe maak je de perfecte kerstboom?
Hoe maak je de ultieme kerstboom?

Misschien heeft dit boompje de genen van z’n vader geërfd en werd hij daarom zo lelijk.

Albin Lobo

Daarvoor moet geëxperimenteerd worden, onder andere met dennenappels die speciaal uit Georgië worden gehaald. Maar het kruisen van genen pakt niet altijd goed uit, getuige deze treurige stronk:

Een minder geslaagde kloon

Ondanks dit soort mislukkingen blijft Albin doorzoeken naar de perfecte boom. Al doet hij dat niet uit eigenbelang. "Of ik zelf zo'n naaldvaste boom zou willen hebben? Nee, eigenlijk niet."

Deel artikel: