Stephen Colbert zegt zijn 'nation' gedag

Stephen Colbert zegt zijn 'nation' gedag

Stephen Colbert presenteert vanavond de laatste aflevering van The Colbert Report. Colbert vertrekt omdat hij de Late Show van CBS gaat presenteren. Hij vervangt daarmee David Letterman die 20 mei zijn laatste aflevering aan elkaar praat.

In Amerika is hij een begrip en ook in Nederland heeft hij een schare trouwe fans. Wie écht goed heeft opgelet, weet dat Colbert ergens anders begon: als typetje in The Daily Show: een dagelijks satirisch nieuwsprogramma. Hij speelde daar een politiek rechtse correspondent. Dat typetje was zo poplulair dat er een spin-off van kwam: The Colbert Report.

Ondanks dat het Amerikaanse programma op Comedy Central in eerste instantie voor 32 afleveringen tekende, loopt het inmiddels al negen jaar.

The Colbert Report moest een komische, rechtse aanvulling worden op The Daily Show en het was geïnspireerd op politieke praatprogramma's als die van Bill O'Reilly en Glenn Beck van Fox. Colbert speelt naar eigen zeggen "een goed bedoelende, slecht geïnformeerde idioot met een hoge status".

Truthiness

Hij vond daarbij het woord 'truthiness' uit: nieuws dat niet op feiten berust, maar op het persoonlijke gevoel. Commentaar op de manier waarop sommige rechtse programma's in Amerika te werk gingen en waar The Colbert Report en The Daily Show vaak de draak mee steken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Colbert interviewde veel regionale en landelijke politici, onder wie Barack Obama, Bill en Hillary Clinton en John McCain. Hoewel Colbert ze meestal verschrikkelijk plaagde met lastige vragen, kwamen politici toch graag bij hem aan tafel.

In 2009 ging de presentator met het programma naar Irak om de militairen te steunen. Het was het eerste entertainmentprogramma dat in een actieve oorlogszone werd opgenomen en uitgezonden. In zijn eerste week kreeg hij militaire training en hij liet daarbij zelfs zijn haar afscheren in opdracht van de president:

Colbert kreeg dus veel voor elkaar en won er ook veel televisieprijzen mee, waaronder een Peabody Award, een aantal Emmy's en de People's Choice Award. In 2006 werd hij zelfs uitgenodigd voor het White House Correspondents Dinner van president George Bush.

Opmerkelijk, vond hij zelf ook, want Bush en de pers waren vaak lijdend voorwerp in Colbert's grappen: "Toen ik Jon aan de telefoon vertelde dat ik daar kon spreken zei hij: 'Wat?! Hebben ze jouw show wel gezien?' Ik zei dat ik dat niet wist, maar dat ik het ze zeker niet ging vragen."

Sterfscène

En nu dus de laatste aflevering: het belooft een spannend einde te worden. De afgelopen dagen was verdacht vaak een Magere Hein te zien die veelbetekenend naar de komiek gebaarde. De betekenis daarvan ontgaat de presentator nu nog.

Voor ons is de show morgenochtend hier te bekijken. Wie een mooi aandenken aan het televisieprogramma wilde hebben kon gisteren nog hier terecht. De televisiepresentator veilt zowel zijn bureau als het setje meubels bij de open haard. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Colbert begint waarschijnlijk eind augustus, begin september als presentator van Late Show. In de tussentijd verhuist Colberts team naar het nieuwe gebouw en wordt de studio verbouwd.

Deel artikel: