Een Amerikaanse zeppelin met radar

Zeppelins zijn het nieuwste wapen tegen drones

Een proefballonnetje van het Amerikaanse leger: twee enorme onbemande zeppelins gaan volgend jaar het luchtruim boven Washington DC beschermen tegen raketten.

De zeppelins zijn ruim 70 meter lang en hangen op een hoogte van ongeveer 3 kilometer boven de Amerikaanse hoofdstad. Onder de zeppelins hangen twee enorme radars, die in een straal van 500 kilometer rond Washington DC vliegende objecten zoals drones en raketten kunnen ontdekken.

Volgend jaar begint de proef boven Washington; afgelopen week is de eerste zeppelin opgeblazen:

Strikt gezien zijn de enorme gevaartes geen zeppelins, maar 'kabelballonnen' in de vorm van een zeppelin. Met lange kabels zitten ze vast aan betonblokken op de grond, zodat ze altijd op dezelfde plek blijven hangen.

Twee enorme toevoegingen dus aan de skyline van Washington, maar wat ze precies gaan doen is nog niet duidelijk. In de beschrijving van het project zijn grote delen onleesbaar gemaakt om de exacte functies van de radar geheim te houden. Privacy-advocaten hebben het leger en de stad in ieder geval al voor de rechter gesleept, om erachter te komen of de zeppelins ook gebruikt worden om de inwoners van Washington in de gaten te houden. Het leger ontkent dat.

Londen

Zeppelins inzetten voor luchtverdediging is niet revolutionair, maar eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden boven Londen en tijdens D-day al 'sperballonnen' ingezet, om zo Duitse bommenwerpers te dwingen hoger te vliegen tijdens hun bombardementen.

Sperballonnen boven de geallieerde landing tijdens D-day in 1944

Deel artikel: