De Denker van Rodin

Wat gebeurt er met de Rotterdamse denkers?

Wie worden de denkers van de toekomst? Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam maken filosofen zich zorgen, want hun studie verkeert in zwaar weer. Het zou zomaar kunnen zijn dat Erasmus de faculteit filosofie opdoekt en samenvoegt met andere faculteiten in het kader van bezuinigingen.

"Dat betekent dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. De raad van bestuur ziet de universiteit als bedrijf, terwijl het juist het kritisch denken moet koesteren", zegt filosofiestudent Eduard van Scheltinga. "Daarom willen we dat de faculteit filosofie behouden blijft."

Wijsheden uit het verleden

Wat zouden de denkers van vroeger te zeggen hebben over de vraagstukken van nu? We vroegen het een aantal filosofiestudenten, zij kwamen met de onderstaande quotes van toen op de proppen.

  • NOS
    Hiermee bedoelt Aristoteles dat iemand die te weinig geld heeft om honger te stillen, niets anders kan dan stelen om te overleven. Daarom moeten we armoede uitbannen.
  • NOS
    Nietzsche
  • NOS
    Hoe erg een groep mensen ook wordt uitgesloten, volgens Sartre kan en moet je samen met anderen strijden om uitsluiting tegen te gaan.
  • NOS
    Nietzsche
  • NOS
    Erasmus bedoelt hiermee dat de gewone mensen de verschrikkingen van oorlog kennen, maar een elite die de verschrikkingen niet kent besluit om te gaan vechten.
  • NOS
    Sartre zegt hiermee dat het eigenlijk altijd de rijken zijn die besluiten om oorlog te voeren, maar het zijn de armen die moeten vechten en sneuvelen op het slagveld.

'Voor alles wat Google niet weet'

"Ik schoot ervan in de lach toen ik hoorde van de twijfels over de faculteit filosofie, maar tegelijkertijd is het natuurlijk erg en jammer", zegt Laurens Kroon van The School of Life in Amsterdam. "Het is ironisch dat juist de universiteit die de naam draagt van een van Nederlands grootste denkers, Erasmus, deze beslissing neemt".

Mensen zoeken bij ons antwoord op de vragen waar Google geen antwoord op heeft.

Laurens Kroon

Bij the School of Life, het instituut dat hij een half jaar geleden naar Nederland haalde, merkt Knoop juist dat er veel belangstelling is voor filosofie. De speciale filosofie-tent die ze dit jaar hadden op Lowlands trok enorm veel belangstellenden, zo'n 5000, en was volgens Knoop een van de hits van Lowlands.

Ook is hij organisator van filosofiefestival Brainwash in Amsterdam van een paar weken geleden. "Mensen zoeken bij ons antwoord op de vragen waar Google geen antwoord op heeft", zegt Knoop. "En ze hebben daarbij juist veel aan de oude denkers."

Studie blijft

Volgens de universiteit zelf is er trouwens niet zoveel aan de hand. "Het kan zijn dat de faculteit verdwijnt ja, maar de studie blijft wel gewoon bestaan", zegt Jack Vromen, de decaan van de faculteit.

Deel artikel: