China versus Amerika

China tegen de VS: stop met zeuren, martelende racisten

Zeg Amerika, doe 's ff rustig en stop met haten.

Dat was zo'n beetje de boodschap van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Omdat het International Human Rights Day was, gaven China en de VS elkaar een veeg uit de pan over hun omgang met mensenrechten. Maar volgens China moet de VS nu even niet zo zeuren.

Deze week was inderdaad niet al te best voor de VS op het gebied van mensenrechten. Een Senaatscommissie ging helemaal los op de martelpraktijken van de CIA: die waren veel wreder dan gedacht. En dat allemaal na alle commotie over Ferguson, waar een ongewapende zwarte jongen werd doodgeschoten door een agent - die niet werd vervolgd.

Voordat de Chinezen zelf zo'n martelrapport over hun eigen activiteiten uitbrengen, moet er wel iets geks gebeuren.

Sophie Richardson, China-directeur bij Human Rights Watch

Genoeg reden voor de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken om los te gaan: "De VS heeft het recht niet om telkens met het het vingertje te wijzen naar andere landen. Iedereen weet van het racisme, de mishandeling van gevangenen en andere dingen in de VS."

Point taken?

Nee hoor, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Die begon bijvoorbeeld over Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede won. Hij zit sinds 2008 in de cel en zijn vrouw heeft al ruim drie jaar huisarrest in Peking.

Foto van de Chinese dissident Liu Xiaobo in Oslo

"Het verschil tussen de twee landen is groot", zegt Sophie Richardson, China-directeur bij Human Rights Watch. "De Chinezen zijn er snel bij met de kritiek op Amerika. Maar voordat de Chinezen zelf zo'n martelrapport over hun eigen activiteiten uitbrengen, moet er wel iets geks gebeuren."

Toch kan Frans-Paul van der Putten, China-specialist bij het Clingendeal Instituut, wel enig begrip opbrengen voor het Chinese standpunt. "Amerika gebruikt mensenrechten als buitenlands beleid. Ze plaatsen zich op een moreel voetstuk en dat geeft ze een voorsprong."

Dus kaatst China de mensenrechtenbal zo snel mogelijk terug, als het even kan. "China vindt dat je rekening moet houden met de omstandigheden. Ze zeggen: wij zijn een land in opbouw, er is armoede, binnenlands terrorisme. Daarom gaat het bij ons niet zo goed als in Amerika."

En omdat Amerika verder is in hun ontwikkeling als land, zou het daar wel goed geregeld moeten zijn, vinden ze in China. "Daar hebben ze wel een punt, maar dat neemt niet weg dat er veel mis is in China", vindt Van der Putten.

Eens, zegt ook de Richardson van Human Rights Watch. "Beschadigt dit gedrag van de VS hun vermogen een advocaat voor de mensenrechten te zijn? Absoluut. Rechtvaardigt dat China's verschrikkelijke en structurele schendingen? Absoluut niet."

Deel artikel: