'Pssst, cocaïne? Heroïne?'

Amsterdam is nog altijd in de ban van de gevaarlijke witte heroïne die op straat als cocaïne wordt verkocht. De grootschalige, preventieve campagne is nu een maand bezig en wordt alleen maar intensiever. Dit weekend gingen jongeren de straat op om toeristen persoonlijk te waarschuwen en flyers uit te delen.

Flyeren tegen witte heroïne

Ik was erg onder de indruk van de flyer. Ik denk dat het positief is dat mensen geïnformeerd worden over de realiteit. Het is beter dan niets. We zijn in Amsterdam en het imago van Amsterdam is dat drugs legaal zijn en dat men hier toleranter is dan in andere plekken van Europa. Het is goed dat er geïnformeerd wordt maar wat mij betreft mogen er scherpere maatregelen komen.

Italiaanse toerist

​Ik heb de flyer nog niet eerder gezien. Ik zag op 9gag dat een dealer slechte drugs verkocht die mensen doodt.

Franse toerist

"Toeristen vinden het prettiger om aangesproken te worden door jonge Amsterdammers, dan door een ouder iemand in uniform", zegt Jaap Jamin van Jellinek. "Het campagneteam richt zich vooral op jonge toeristen, omdat die meestal voor een weekendje feest naar de hoofdstad komen. En tijdens dat feestweekend wordt vaak flink wat drugs gebruikt."

We zien veel waarschuwingen op straat. Volgens mij heeft iedereen het wel gezien. Ik vind het goed dat mensen hier nu over moeten nadenken

Russische toerist

Drugstests in smartshops

Dit weekend werden toeristen er voor het eerst actief op gewezen dat ze een drugstest kunnen kopen in de Amsterdamse smartshops. Mensen moeten dan een deel van het poeder in de test doen. Als de kleur paars uitslaat, is het heroïne en mag het absoluut niet gesnoven worden.

Wie de gevaarlijke witte heroïne blijkt te hebben gekocht, kan de GGD of de politie bellen. Zij zijn nog altijd druk op zoek naar de dealer die de witte heroïne verspreidde. Voorlopig draait de campagne nog vooral om het verspreiden van informatie; strengere maatregelen rondom straatdealers worden nog niet genomen. Het lijkt erop dat de dealers dan ook gewoon doorgaan met hun handel.

Dealers hebben me wel wat aangeboden maar ik doe niet aan drugs. Ze zeggen dan heel snel "Cocaïne? Heroïne?" Maar ik ga er niet op in en loop door.

Italiaanse toerist
'Deze dealer heeft de markt volledig verpest'

Deel artikel: