Aan het werk bij Rockstart, een bedrijf dat startups helpt

Gezocht: talentvolle buitenlandse ondernemers (m/v)

Talentvolle ondernemers uit het buitenland kunnen vanaf 1 januari 2015 makkelijker in Nederland aan de slag. Voor hen ligt een speciale verblijfsvergunning klaar, waarmee ze een jaar lang kunnen proberen voet aan de grond te krijgen in ons land. De verwachting is dat deze start-ups voor veel nieuwe banen in Nederland zullen zorgen.

"Zij zijn een bron van innovatie, nieuwe banen, internationalisering en productiviteit", aldus staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven. "Startende ondernemers hebben een grote potentie om bij te dragen aan onze welvaart en concurrentiepositie. Hiermee is een wezenlijk Nederlands belang gediend."

Nu is het voor beginnende buitenlandse ondernemers nog lastig om in Nederland te beginnen. Om als zelfstandige aan de bak te komen moet je namelijk onder meer een gedetailleerd ondernemingsplan hebben en een flink bedrag op de bank hebben staan.

Duizenden euro's

Zo had de Colombiaanse Cristian Bello een lange aanloop nodig voordat hij als startende ondernemer écht aan de slag kon. Hij kwam een aantal maanden geleden naar Nederland op een toeristenvisum, dat hij keer op keer verlengde, om mee te doen aan een programma voor start-ups. Het kostte hem duizenden euro's en veel tijd om een verblijfsvergunning te bemachtigen:

Start-upwereld is blij met nieuwe regeling

Dat moet in het nieuwe jaar dus makkelijker worden, al krijgen ambitieuze buitenlanders zeker niet zomaar een verblijfsvergunning:

In steeds meer landen komen er speciale regelingen voor immigranten met een start-up; zo versoepelden bijvoorbeeld Italië, Australië en het Verenigd Koninkrijk de regels al eerder. "Er is een enorme concurrentie tussen landen om die innovatieve start-ups naar zich toe trekken", zegt Anne-Wil Lucas (VVD), die al langer pleit voor een beter klimaat voor start-ups. "Het is belangrijk om ze naar jouw land te krijgen. Nu krijgt Nederland de regeling gelukkig ook. "

Volgens Lucas is Nederland een aantrekkelijk land om je business te beginnen. "Nederlanders staan open voor nieuwe technologie producten en diensten. Nederland is een overzichtelijke markt, waarvandaan buitenlandse start-ups de rest van Europa kunnen veroveren."

Jonge bedrijven doen het goed

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is gebleken dat kleine, jonge bedrijven voor veel meer banen zorgen dan langer bestaande bedrijven. Vooral jonge bedrijven met minder dan 50 werknemers doen het goed: zij zorgen voor 33 procent van alle banen en ontslaan in verhouding weinig mensen.

Silicon Valley

In Amerika ligt er al jarenlang een plan voor een speciaal start-upvisum, maar daar kwam tot nu toe weinig van terecht. En dat terwijl in Silicon Valley techbedrijven al jarenlang intensief lobbyen voor soepelere immigratieregels voor buitenlandse talenten. Veel werknemers in het techwalhalla komen uit een ander land.

Silicon Valley juichte dan ook toen president Obama eind november aankondigde de regels voor de immigranten te versoepelen, waarmee het ook in Amerika straks makkelijker om een start-upvisum krijgen. Maar de techbedrijven zijn nog niet tevreden: zij willen dat het voor werknemers ook makkelijker wordt om een permanente verblijfsvergunning te krijgen.

Ook in Nederland is er volgens Anne-Wil Lucas nog veel te winnen. Het is voor start-ups heel aantrekkelijk om personeel in aandelen te betalen, omdat ze vaak nog niet veel cash hebben. Ook het voor het personeel interessant is om aandelen te krijgen in een groeiend bedrijf", zegt Lucas. "De Belastingdienst wil onmiddellijk afrekenen over die aandelen. Daardoor moet je soms meer belasting betalen dan dat je als loon binnenkrijgt." Wel is er voor start-ups de mogelijkheid om loon in opties uit te keren. Daardoor hoef je pas inkomstenbelasting te betalen als je de opties omzet in aandelen.

Deel artikel: