Is Grace Mugabe een disgrace voor jong Zimbabwe?

  • AFP
    Robert en Grace Mugabe
  • EPA
    Robert en Grace Mugabe in Pretoria, mei 2014
  • AFP
    Robert en Grace Mugabe
  • AFP
    Grace Mugabe
  • EPA
    Grace staat bekend om haar flamboyante jurken

Ze is de talk of the town in Zimbabwe: Grace Mugabe, de vrouw van president Robert Mugabe. Haar ster is rijzende en ze is ook een serieuze kandidaat om haar echtgenoot op te volgen.

Niemand wist tot voor kort dat Grace een politieke carrière ambieerde. Ineens kondigde Grace Mugabe haar politieke ambities aan tijdens een bijeenkomst met veteranen van de vrijheidsstrijd tegen de blanke overheersing.

Haar politieke ervaring houdt niet echt over. Ze begon ooit als secretaresse van Mugabe, werd zijn minnares en veroverde zijn hart. Grace staat bekend om haar flamboyante jurken en extreme uitgaven tijdens het shoppen. Ze zou het ooit voor elkaar hebben gekregen om tijdens twee uurtjes shoppen in Parijs 100.000 euro uit te geven.

Slecht imago

Door haar extreme koopzucht – ze is verslaafd aan de ontwerpen van Gucci – wordt ze door veel mensen in Zimbabwe met de nek aangekeken. Haar affaire met Mugabe deed haar imago ook geen goed. De ex-vrouw van de huidige president, Sally Mugabe, was namelijk wél heel geliefd.

"Grace Mugabe staat in Zimbabwe vooral bekend om haar flamboyante jurken en haar voorliefde voor winkelen in tijden van crisis", vertelt correspondent Bram Vermeulen. "Het leverde haar de bijnaam 'Disgrace Mugabe' op."

Heeft 'Gucci Grace' toekomst in de Zimbabwaanse politieke arena? En wat vindt zij zelf van de negatieve beeldvorming rondom haar? Aan de vooravond van het partijcongres waar ze beslissen over de opvolging van Robert Mugabe, checkt correspondent Bram Vermeulen haar kansen bij de Zimbabwaanse jongeren.

'Grace houdt het niet vol'

Deel artikel: