Over vier jaar stijgt de Mars One pas op, maar je kunt nu al bepalen wat er aan boord gaat. Aan boord van de onbemande vlucht van de Mars One naar planeet Mars, miljoenen kilometers verderop. Vanaf vandaag kun je stemmen op tien projecten van finalisten in de Mars One University Competition. En de Nederlandse onderzoeker Jack van Loon hoopt dat zijn zaadjes in 2018 een ruimtereis gaan maken.
"Studenten uit Portugal en Spanje hebben mij gevraagd om mee te denken. Ik heb ze daarna geholpen om hun project op te zetten: The First Seed on Mars. Ik heb al 25 jaar ervaring met dingen de ruimte insturen, dus weet er wel het een en ander van af", vertelt Van Loon.
Seeds
"Het is eigenlijk vrij simpel. We willen een zaadje laten ontkiemen op Mars. En vervolgens een plantje laten groeien in een klein containertje. Dat is niet groter dan 10 bij 10 bij 10 centimeter", gaat Van Loon verder. "We bootsen min of meer de aarde na op Mars, maar dan zonder de zwaartekracht en straling die er op aarde aan te pas komt."
"In het containertje zitten camera's, kleine zuurstof- en stikstoftankjes, hitte-elementen en natuurlijk de zaadjes. Als de Mars One lander dan op de planeet staat, hopen we dat de boel ontkiemt. We denken van wel, maar hoe precies weten we niet."
Er moet natuurlijk nog wel massaal op ons gestemd worden, hè.
Het is nog toekomstmuziek, maar áls het project van Van Loon naar Mars wordt gestemd, is de ontkieming ook direct het spannendste deel van de reis. "Op Mars is het erg koud. De temperatuur moet voldoende zijn voor ontkieming en groei. Bovendien zit je op Mars bijna in een vacuüm. We moeten dus ook voor een eigen atmosfeertje zorgen in de container."
André Kuipers
Begin deze eeuw hielp Van Loon mee aan een Nederlands project. De Nederlandse astronaut André Kuipers ging proberen om plantjes te laten groeien in de ruimte. "Om aan te tonen dat planten tegen de zwaartekracht in groeien. In de ruimte groeien ze alle kanten op", zei hij toen.
"Dit project is ingewikkelder", zegt Van Loon nu. "Alles moet automatisch gebeuren, in 2004 hadden we Kuipers aan boord die de boel in de gaten hield. De betrouwbaarheid van je instrument moet nu veel hoger zijn dan bij een bemande vlucht."