Vreugde na bevrijdende 0-1 in de play-offs tegen Italië

'De vrouwencompetitie is geen succes'

Een historische prestatie van de Oranjevrouwen: voor het eerst hebben ze zich voor een WK geplaatst. Het gaat goed met het Nederlandse vrouwenvoetbal, maar de clubcompetitie, de BeNe League, staat er behoorlijk slecht voor.

De toeschouwersaantallen zijn laag, interesse is er weinig: commercieel valt er niks te halen. Het is dan ook nog onduidelijk hoe de BeNe League er volgend seizoen uitziet.

Geen subsidie meer

“De BeNe League is geen succes nee”, zegt analist en oud-voetballer Jan van Halst. “Toen de Nederlandse competitie werd samengevoegd met de Belgische, hoopten ze natuurlijk op tv-gelden, een grotere markt. Maar daar is weinig van terechtgekomen. Geen tv-zender is geïnteresseerd in het uitzenden van de wedstrijden. De verwachte exposure is er niet.”

“De kwalificatie voor het WK zal denk ik niet de hype veroorzaken die de BeNe League nodig heeft”, zegt Van Halst. “Er moet echt nog een boel gebeuren voordat de vrouwenteams van de profclubs zichzelf in financieel opzicht in leven kunnen houden. Als een club moet bezuinigen, is het vrouwenteam het eerste dat sneuvelt."

Broek ophouden

Dat de KNVB de clubs volgend seizoen niet meer subsidieert, helpt ook niet mee. Nu betaalt de voetbalbond nog een bedrag per club om de vrouwentak te ondersteunen. Volgend seizoen niet meer.

“We willen mogelijk door met de BeNe League”, zei KNVB-directeur Hans Spierings eerder. “Maar de competitie moet zelf de broek ophouden.” Hoe? Dat is nog totaal onduidelijk.

Oud-voetballer en analist Jan van Halst

Deelnemers BeNe League

Nederlandse clubsBelgische clubs
ADO Den HaagClub Brugge KV
AjaxAA Gent
FC TwenteLierse SK
PEC Zwolle OH Leuven
PSV / FC EindhovenRSC Anderlecht
SC HeerenveenStandard Luik
Telstar VVNH
Lege tribunes in de BeNe League

Hoger niveau

In financieel en commercieel opzicht blijft de BeNe League dus achter. Maar het huidige succes van het Nederlands Elftal is zeker wel deels te danken aan de competitie, zeggen speelsters en analisten.

“In sportief opzicht zijn er echt grote stappen gemaakt”, zegt Van Halst die als algemeen directeur bij FC Twente nauw betrokken was bij de oprichting van de Eredivisie (de voorloper van de BeNe League). “Het niveau is echt veel hoger geworden. Het zijn nu atleten, dat was daarvoor echt anders.”

Vivanne Miedema scoorde twee keer tegen Italië

Buitenlandse clubs

Toch speelt de helft van de Nederlandse vrouwenselectie tegenwoordig in het buitenland. Ze spelen in de Zweedse competitie, in Amerikaanse universiteitsteams en in Duitsland. Zo vertrok supertalent en WK-kwalificatietopscoorder Vivianne Miedema afgelopen zomer op 17-jarige leeftijd naar Bayern München.

Desondanks heeft de Nederlands-Belgische competitie nog wel degelijk zin, vindt NOS voetbalcommentator Frank Wielaard. "Het is ook talentontwikkeling en talentconcentratie. In een eigen competitie spelen de sterkste speelsters tegen elkaar, en worden daar beter van. Dat is heel nuttig."

'Logisch'

Dat ze daarna niet in Nederland blijven is alleen maar logisch, zegt de commentator: "Het Nederlands mannenteam bestaat over het algemeen ook grotendeels uit spelers van buitenlandse clubs."

Die tendens is nu ook bij de vrouwen te zien: "Je begint bij een amateurclub, wordt daarna opgepikt door een club uit de Eredivisie of BeNe League en vertrekt vervolgens naar een buitenlandse topclub. Zo werkt het in het mannenvoetbal, en zo werkt het tegenwoordig dus ook in het vrouwenvoetbal."

Vedette Manon Melis speelt al sinds 2007 in Zweden

'Publiek komt wel'

Maar veel andere parallellen met het mannenvoetbal zijn niet te trekken volgens Wielaard. "De vrouwen en de KNVB hebben een flinke professionaliseringsslag geslagen. Maar het publiek moet nog even wennen aan het fenomeen vrouwenvoetbal."

"We zijn nog heel erg geneigd om het te vergelijken met wat we gewend zijn van de mannen", zegt Wielaard. "Maar vrouwenvoetbal is een totaal andere sport. Als we ons dat realiseren, komt het publiek heus wel vanzelf."

Feest na de plaatsing voor het WK

Deel artikel: