De afgelopen tijd zijn in Amsterdam vaker slachtoffers gevallen door witte heroïne

Politie: 15.000 euro als je weet wie witte heroïne dealt

De Amsterdamse politie looft 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot een straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkoopt op de Amsterdamse straten. Door zijn spul zijn al drie toeristen overleden.

Het is moeilijk om een duidelijk signalement van de verkoper te krijgen, omdat "de mensen die het snuiven van witte heroïne wel overleefden, soms stukjes geheugen kwijt zijn of onder invloed van alcohol en/of wiet waren". Een compositietekening kan de politie dus niet maken. Wat ze wel noemen:

Volgens de politie kan het ook nog zijn dat de dealer niet eens weet dat hij witte heroïne verkoopt, aangezien dat veel duurder is dan cocaïne. Of dat er meerdere dealers in het spel zijn.

'Het gaat nu om de gezondheid'

De GGD deelde hier drie weken geleden al flyers over uit, voornamelijk aan toeristen, omdat eind oktober vier Britten onwel werden. Eén van hen overleed. Een maand eerder waren ook toeristen onwel geworden op straat.

Daarna stopte de campagne, omdat het spul niet meer opdook. Maar sinds dinsdag, toen twee Britse toeristen dood in hun hotelkamer werden gevonden, blijkt de witte heroïne terug op straat. De GGD heeft de campagne daarom nieuw leven ingeblazen, met matrixborden en in hotels.

Extra borden

De gemeente is bang voor nog meer slachtoffers, zeker met het uitgaansweekend voor de boeg. Daarom komen er vanavond dertig matrixborden bij, onder meer op het Muntplein en bij de Heineken Experience op de Stadhouderskade. Ook gaan ze extra flyeren in metrostations, coffeeshops en op het Amstelstation waar toeristenbussen aankomen.

En ze hangen posters op in restaurants en andere horeca.

Bruin en wit

In totaal is het zeventien keer gebeurd dat toeristen heroïne als cocaïne snoven, waarvan dus drie keer dodelijk. In andere gevallen zijn mensen soms op het nippertje gered door reanimatie.

De politie noemt het een bijzondere situatie. "Er is geen sprake van vervuilde drugs, maar een heel ander soort drugs. Cocaïne is normaal wit en heroïne is beige; we noemen het al dertig jaar 'bruin en wit'."

Witte heroïne komt uit het gebied dat vroeger de Gouden Driehoek werd genoemd: Laos, Cambodja en Vietnam. "Dat zien we hier niet vaak."

Crowdfunding voor Britten

Om de twee overleden Engelse jongens van 20 en 21 naar huis te krijgen, is een vriend een inzamelingsactie gestart. Door crowdfunding moet 9000 pond worden ingezameld om de lichamen naar huis te vliegen. De actie loopt op 1 december af. De teller staat nu op ruim 1500 pond.

Dit weekend houden amateurvoetballers in Plymouth een minuut stilte voor de jongens. Een van hun oude clubs, Plymouth Falcons, heeft hun eerstvolgende wedstrijd opgeschort. "Iedereen in de competitie is geschokt en verdrietig", zegt de voorzitter. "We hopen dat het respectvol is naar hun familie en vrienden."

Deel artikel: