Het lijkt wel een virus: videogames die bij de lancering nog vol fouten zitten (bugs en glitches, in gametaal). Denk aan wegvallende gezichten, personages die door de vloer zakken en missies die je niet kan afmaken. Zulke dingen komen sinds jaar en dag voor in games, maar dit jaar maken ontwikkelaars het wel erg bont.
Vaak gaat het om spellen die nog net niet af zijn, maar wel voor de kerstdagen in de schappen moeten liggen. Wij maakten een top 5 van games van dit najaar met de meeste fouten:
1. Assassin's Creed Unity
Dit spel heeft inmiddels al drie flinke updates gekregen om de problemen te verhelpen. En dat is nodig, want het spel was nog helemaal niet af, klaagden veel gamers.
Sommige personages hadden helemaal geen gezicht, de beelden waren niet soepel en missies konden niet worden afgemaakt. Uitgever Ubisoft heeft noodgedwongen zijn excuses aangeboden met gratis extra missies of een gratis game.
2. Halo: The Master Chief Collection
De bekende Halo-serie van Microsoft bracht het er niet veel beter vanaf. Spelers misten veel functies en konden het online vaak niet of nauwelijks tegen elkaar opnemen door allerlei fouten. Ook voor deze game zijn al verschillende grote updates uitgebracht om het spel weer speelbaar te maken.
3. Little Big Planet 3
Het derde deel in Sony’s Little Big Planet (LBP)-serie voor de PlayStation 4 kwam woensdag uit in Nederland. De eerste twee delen zijn alom geliefd bij gamers en recensenten, maar deeltje 3 doet het iets minder goed. Vooral omdat er game-brekende bugs in het spel zitten, waardoor de game soms helemaal vastloopt.
4. Call of Duty: Advanced Warfare
Zelfs de ontzettend succesvolle Call of Duty-serie kreeg kritiek over zich heen. Gamers spelen het spel vooral online tegen elkaar, maar dat was soms bijna onmogelijk door enorme vertraging in het beeld.
Die problemen zijn inmiddels verholpen, maar het spel bevat nog steeds kleinere foutjes. En daar maken gamers graag video’s van, tot ergernis van uitgever Activision. Die probeert alle glitchvideo’s zo snel mogelijk offline te halen.
5. World of Warcraft: Warlords of Draenor
Tot slot kwam de populaire onlinegame World of Warcraft deze maand met een nieuwe uitbreiding. Die was alleen nauwelijks speelbaar tijdens de lancering. Niet helemaal de schuld van ontwikkelaar Blizzard: de game kreeg een DDoS-aanval voor z'n kiezen. Maar Blizzard had zelf ook veel problemen met het aantal spelers dat dolgraag online wilde, waardoor er ellenlange wachtrijen ontstonden überhaupt te kunnen spelen.
E.T.
De game E.T., uit 1983, is met afstand de beruchtste game ooit, door alle bugs en glitches. Het spel werd in vijf weken gemaakt door één ontwikkelaar. Daardoor kon het spel tegelijk met de film uitkomen.
Uitgever Atari zette flink in op de game en liet miljoenen exemplaren maken. Grote fout: het spel verkocht nauwelijks en de ontwikkelaar begroef uit wanhoop uiteindelijk maar een deel van de voorraad in de woestijn.
E.T. was zo’n grote flop dat het de hele game-industrie bijna met zich meetrok, het woestijngraf in. Dit jaar was de beruchte game trouwens weer volop in de aandacht: er werd een speelfilm en een documentaire over gemaakt.
Eigenlijk ook best wel leuk
Veel gamers vinden bugs overigens helemaal niet zo erg. Zolang ze het spel niet verpesten, is het best geinig. Zo blijkt dit onschuldige schommeltje in Grand Theft Auto IV een levensgevaarlijke katapult. Uren vermaak. Vraag een willekeurige gamer maar eens naar de GTA-schommel, waarschijnlijk weet hij of zij precies wat je bedoelt.
En zoek op YouTube naar ‘video game glitch’ en je krijgt honderden video’s vol soldaten met meterslange nekken, eng ronddraaiende hoofden en kussende voetbalspelers. Vaak met miljoenen views en een schaterlachende gamer in de voice-over. Of een Angry Video Game Nerd.