Heb jij gisteren ook een pannenkoek op je hoofd gelegd om Sint Pannekoek te vieren? Dan was je zeker niet de enige. Volgens de enige echte Sint Pannekoek was het "een zeer geslaagd feest".
Een pannenkoek op je hoofd leggen vreemd? Nee hoor. Gisteren was het namelijk weer Sint Pannekoek (zonder tussen -n). Mocht je er nog nooit van gehoord hebben: een traditie die midden jaren 80 werd bedacht door tekenaar Jan Kruis voor een aflevering van Jan, Jans en de Kinderen.
Dit is het verhaal in het kort, door de tekenaar zelf verteld:
De neptraditie werd uiteindelijk een echte, vooral dankzij sociale media. Want wat is er nou leuker dan een foto van jezelf twitteren met een pannenkoek op je hoofd?
Vorig jaar verschenen op 29 november vele honderden van zulke foto's, op Twitter, Facebook en Instagram. En dat was dit jaar niet anders. Er zijn steeds meer studentenhuizen en gezinnen die aan de tekenaar laten weten dat ze Sint Pannekoek vieren.
In de kerk
In Rotterdam wordt de traditie al een paar jaar op grotere schaal gevierd. Dit jaar was er bijvoorbeeld -net als vorig jaar- een groot Sint Pannekoekfeest in de Koningskerk in Rotterdam. Vrijwilligers bakten de hele avond pannenkoeken en wie mee-at, betaalde een vrijwillige bijdrage. Het geld gaat naar de Voedselbank, die er sinterklaascadeautjes van wil kopen.
Vette pannenkoekenmix
Ook in Groningen werd de traditie aangegrepen voor een feest. In een restaurant werden gistermiddag pannenkoeken gebakken en gegeten. Je kon er spelletjes spelen en met een pannenkoek op je hoofd op de foto, samen met een afbeelding van Catootje, Jeroentje of één van de andere figuren uit Jan, Jans en de Kinderen.
Verder werd er een mix gedraaid van nummers uit een Pannenkoeken Top 25, zoals No Milk Today van Herman's Hermits en Turn, Turn, Turn van The Byrds.
Ook pannenkoekenstrips van andere stripmakers hielpen om van de neptraditie een echte te maken, net als berichten in de media.
Sint Pannekoek-gebruiken
Hoe vier je die echte neptraditie dan precies? Dat weet Jan Kruis zelf ook niet. "Je legt dus een pannenkoek op je hoofd, geeft degene naast je een hand en zegt: ik wens je een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek! Meer weet ik ook eigenlijk niet, want ik heb niet meer bedacht!"