Een executiekamer in Oklahoma

Hoge rechter in Texas: de doodstraf moet eraan

Tom Price is een veteraan in het vak. Al veertig jaar deelt hij als rechter bij het hooggerechtshof in Texas straffen uit. Maar nu, tegen het einde van zijn loopbaan, verrast hij vriend en vijand met een nieuw standpunt: de doodstraf moet eraan. "Het gevaar dat een onschuldig persoon wordt geëxecuteerd, is een irrationeel risico dat we niet moeten nemen." Price schrijft dat in een zes pagina's lang betoog.

Zijn uitspraak komt onverwacht. "Ik ben het nog aan het verwerken," zegt Maurie Levin, een voormalig professor klinisch recht aan de universiteit van Texas. "Deze discussie speelt hier natuurlijk al jaren. Maar dat een rechter van het hooggerechtshof dit zo onomwonden zegt, dat is hoogst uitzonderlijk."

Het gevaar dat een onschuldig persoon wordt geëxecuteerd voor een misdaad die hij niet heeft begaan, is een irrationeel risico dat we niet moeten nemen

Tom Price

De zaak Panetti

Price schrijft zijn essay als reactie op de veroordeling van de 56-jarige zwaar schizofrene Scott Panetti. Die werd in 1992 ter dood veroordeeld voor het vermoorden van zijn schoonouders. Price is het er niet mee eens dat Panetti geëxecuteerd wordt - vanwege zijn schizofrenie. Op z'n 20ste werd de ziekte geconstateerd.

En daarom is executie in strijd zijn met de fatsoenswetten van deze tijd, zeggen zijn advocaten.

Kritiek

Dat is ook de grootste kritiek van Price: de zwart-witte scheidslijn die getrokken wordt tussen mensen met een verstandelijke handicap en mensen met een psychische ziekte, zoals schizofrenie. De eerste groep begrijpt niet goed genoeg wat er gebeurt en waarom, en zou daarom niet geëxecuteerd mogen worden. De tweede groep wel. Maar wat is het verschil?, zegt Price.

De rechters beslisten anders. Met zes tegen drie is de zaak afgewezen en de datum voor de doodstraf staat vast: 3 december.

Missers

Daarnaast worden er ook veel fouten gemaakt. De doodstraf wordt opgelegd door mensen, en waar mensen werken, worden fouten gemaakt, vindt Price. “Het is wishful thinking om te geloven dat deze staat nooit een onschuldige zal executeren.”

De cijfers onderstrepen dat. Texas staat op drie in een lijst van staten waar de afgelopen 24 jaar onterecht de doodstraf werd opgelegd. En de staat scoort ook 'goed' als het gaat om een vrijspraak met terugwerkende kracht: 2013 was een recordjaar.

Het is wishful thinking om te geloven dat deze staat nooit een onschuldige zal executeren

Tom Price

Deel artikel: