Veena Malik en een collega op een Bollywoodfeestje

26 jaar cel voor Bollywoodster

De Pakistaanse Bollywoodster Veena Malik is veroordeeld tot 26 jaar cel wegens godslastering. Haar man, Asad Khan, hangt dezelfde straf boven het hoofd. In een tv-show dansten de twee met elkaar, terwijl er op de achtergrond een religieus lied te horen was.

26 jaar! Kom op zeg. 26 jaar is een eeuwigheid.

Veena Malik na haar vonnis - India Today

Het lied gaat over de dochter van de profeet Mohammed, en de tekst verscheen in de ondertiteling in beeld. Dat, in combinatie met de "sensuele dansbewegingen", is godslastering, oordeelde de rechter.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De kwaadwillige acties van de verdachten kwetsen alle moslims in het land. Dat kan niet licht worden opgevat. Het is nodig om deze tendens hard aan te pakken.

Uit het vonnis van Veena Malik

Ook de zendereigenaar en de host van het tv-programma kregen 26 jaar cel. Zij boden eerder al hun excuses aan voor de scène. Volgens India Today hebben ze hun straf niet afgewacht en hebben ze Pakistan al eerder verlaten.

Dezelfde krant schrijft dat Veena met haar man in Dubai woont, maar dat de actrice in december naar haar thuisland wil om in hoger beroep te gaan.

Ik geloof in het hoger beroep in Pakistan. Als dat vonnis komt, zal ik gerechtigheid krijgen. Er gaat me niets gebeuren.

Veena Malik - India Today

De actrice is sowieso een controversieel figuur in haar geboorteland. Ze speelde in twaalf Bollywoodfilms, en liep daarin met enige regelmaat -relatief- schaarsgekleed rond. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door religieuze hardliners in Pakistan.

In 2011 veroorzaakte ze een schandaal toen ze (bijna) naakt poseerde voor de Indiase versie van het mannenblad FHM. Op haar arm stond ISI, de afkorting van de beruchte Pakistaanse geheime dienst.

Veena Malik op de cover van de Indiase FHM

Ik heb hoogte- en dieptepunten gekend in mijn leven. Maar ik weet zeker dat ik niets fout heb gedaan.

Veena Malik na haar vonnis - India Today

Het kan zijn dat Veena je bekend voor komt. Ze was de hoofdpersoon in een aflevering van Seks en de Zonde, een documentairereeks van Femke Halsema en Hassnae Boazza over vrouwen en de islam. Kijk de aflevering, 'De bikini als wapen', uitgezonden in mei, hier terug.

Boazza sprak na het vonnis met Veena, en schreef over dat gesprek en de rechtszaak op de website waar ze voor schrijft. Veena zegt constant getreiterd en geïntimideerd te worden.

Mijn arme man ook, hij heeft helemaal niks gedaan. Hij wordt gewoon gestraft, omdat hij met mij getrouwd is.

Veena Malik - website Boazza

Veel incidenten

Godslastering is in Pakistan een serieuze misdaad, en vaker leidt dat tot geruchtmakende zaken en incidenten. Twee weken geleden nog werden Shahzad Masih en Shama Shahzad, levend verbrand wegens het ontheiligen van de Koran. De moord op het christelijke stel leverde veel protesten op van christelijke minderheden.

Pakistaanse christenen protesteren tegen de moord op het christelijke koppel

In juli werd een vrouwelijk lid van een religieuze sekte vermoord door een groep woedende mensen, vanwege een zogenaamd godslasterlijk bericht op Facebook. Ook twee van haar kleindochters werden gedood.

Afgelopen maart werd een christelijke vrouw ter dood veroordeeld, omdat ze na een avondje stappen de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

14-jarige

In 2012 zat het 14-jarig verstandelijk gehandicapte meisje Rimsha Masih weken vast op beschuldiging van godslastering: ze zou pagina's uit de Koran hebben verbrand. Haar arrestatie leidde tot ophef in Pakistan en de rest van de wereld. Uiteindelijk werd ze vrijgelaten.

Rimsha Masih na haar vrijlating

De ophef was opmerkelijk omdat arrestanten die verdacht worden van godslastering meestal niet op veel sympathie kunnen rekenen. In dit geval was dat anders: verschillende invloedrijke personen, onder wie islamitische geestelijken, spraken zich uit voor haar vrijlating.

Meer aanklachten

In Pakistan neemt het geweld toe tegen andersdenkenden en religieuze minderheden. Ook het aantal aanklachten wegens blasfemie neemt volgens Human Right Watch toe.

Deel artikel: