Herdenking op de plek van de moord

Moord Britse militair: 'Facebook had 't moeten weten'

De moordenaar van de Britse militair Lee Rigby plaatste een half jaar voor zijn daad een aankondiging: hij ging een soldaat vermoorden, schreef hij in een chatgesprek. Volgens Britse media was dat een bericht op Facebook.

“Facebook heeft bloed aan z’n handen”, zegt Rigby’s zus tegen tabloid The Sun. “Ik houd hen deels verantwoordelijk voor de moord op mijn broer.”

Afgeslacht

In mei 2013 werd de Britse militair Lee Rigby op klaarlichte dag afgeslacht door twee door al-Qaida geïnspireerde extremisten. Een van de twee, Michael Adebowale, had zijn daad dus al een tijd van tevoren aangekondigd, tijdens een chatsessie met een andere extremist.

Michael Adebolajo en Michael Adebowale net na hun gruwelijke daad

"Vrijhaven voor terroristen"

Als de inlichtingendiensten op de hoogte waren gesteld van het bericht, was het “heel goed mogelijk geweest dat de moord voorkomen had kunnen worden”, valt te lezen in het gisteren verschenen parlementair onderzoeksrapport naar de brute moord op Rigby.

“Internetbedrijven zijn een vrijhaven voor terroristen”, schrijft de onderzoekscommissie. “Terroristen gebruiken ze voor het plannen van terreuraanvallen en het delen van extremistisch materiaal.”

Facebook

De onderzoekscommissie noemt de site waarop de aankondiging stond niet bij naam, maar ingewijden zeggen dat het om Facebook gaat. Maar die wil er niets over kwijt: op individuele gevallen gaat het bedrijf niet in.

“Maar we hebben geen terroristische content op de site staan”, zegt Facebook. “We ondernemen stappen om te voorkomen dat mensen onze service misbruiken voor deze doeleinden.”

Lee Rigby's stiefvader, moeder en zus arriveren bij de rechtszaal

"Veiligheidsdiensten machteloos"

De veiligheidsdiensten staan machteloos als internetbedrijven dit soort gevoelige informatie niet kunnen traceren of niet willen melden, concludeert de onderzoekscommissie.

Premier Cameron zei in een reactie dat internetbedrijven de “sociale en morele verantwoordelijkheid hebben om te voorkomen dat ze gebruikt worden in terroristische plannen.”

Schuld afschuiven

Organisaties die zich bezighouden met privacy op internet zijn sceptisch over het rapport. Mensenrechtenorganisatie Liberty vindt dat de onderzoekscommissie de schuld afschuift. “Internetbedrijven krijgen nu de schuld, terwijl de inlichtingendiensten hun werk niet doen.”

Maatregelen

Maar als het aan de Britse regering ligt gaan internetbedrijven veel meer delen. Ze proberen er nu in hoog tempo een wet doorheen te krijgen die internetbedrijven verplicht gebruikersgegevens te verstrekken aan autoriteiten.

“Deze maatregelen zijn nodig gezien de dreigingen waar we mee geconfronteerd worden”, verklaarde de Britse minister van Binnenlandse Zaken maandag. “Het dreigingsniveau is hoger dan ooit.”

Het wetsvoorstel zou vandaag besproken worden.

Deel artikel: