De dag van de Ferguson, de wapenvergunning en de Dikke Van Dale

Morgen is het al weer woensdag. Dit was het nieuws van dinsdag, in 5 minuten.

Tientallen gebouwen en winkels zijn beschadigd door brand, stenen en plunderingen

Bij de rellen van vannacht in de stad Ferguson zijn zeker 61 mensen opgepakt. Demonstranten gingen woedend de straat op, omdat de blanke agent die de zwarte Michael Brown doodschoot, vrijuit gaat. Er werd met dingen gegooid en winkelruiten werden vernield. Volgens de politie zijn tientallen branden gesticht en is er geschoten. Volgens de korpschef zelfs vaker dan 150 keer.

Weer rellen in Ferguson

Opstelten wil strengere check voor wapenvergunning

Dat schietincident toonde aan dat ook iemand die op legale wijze in het bezit is gekomen van een wapen of munitie door omstandigheden soms toch een risico kan vormen, voor zichzelf en voor anderen.

Minister Opstelten over de schietpartij in Alphen aan den Rijn
We vroegen een woordvoerder van de minister wat er precies verandert.

Dus wil de minister dat mensen die in aanmerking willen komen voor een wapenvergunning nóg strenger worden gescreend. Nu gebeurt dat al wel, maar de check moet scherper. Daarom worden er nu 99 vragen gesteld tijdens het proces dat voorafgaat aan een wapenvergunning. Hier lees je wat er precies verandert en wat wapenverenigingen vinden van de nieuwe plannen van Opstelten.

Spectaculaire overval op Franse juwelier

In Parijs overvallen twee mannen een juwelier. Met twee kalasjnikovs in een van de chicste wijken van de stad. De politie was al gauw ter plaatse en er ontstond een vuurgevecht. De overvallers vluchtten op een scootertje. Ze komen de politie nog een keer tegen en verstoppen zich in een kapsalon. De Parijse politie zet de omgeving af.

Welke woorden worden géén Woord van het Jaar?

Clownspiet, jihadgezin en stemfie. Een kleine greep uit de tien genomineerden voor het Woord van het Jaar. Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale, schrapte een flink aantal genomineerde woorden. En wij legden die woorden voor aan Rutger Kiezebrink, taaladviseur van Genootschap Onze Taal. Zo zijn daar: ebolaverdachte, seksrabbijn, jacuzzimeisje en het juichpak.

50.000 euro verdienen?

Een Brits paintball-bedrijf is op zoek naar mensen met balls of steel. Om nieuwe kogeltjes te kunnen gebruiken tijdens het paintballen, moet het bedrijf zeker weten dat die veilig zijn. En daarom zoeken ze iemand die voor ze wil rennen voor zijn leven. Zodat zij op je kunnen schieten. Niet het meest plezierige werk, maar wel werk dat je flink wat oplevert: omgerekend 50.000 euro. Volgens de eigenaar "leuk voor studenten die op wereldreis willen".

Dus: cv opstellen en solliciteren?

Deel artikel: