De app lijkt erg op die van Tinder

Op deze Tinder-variant maken vrouwen de dienst uit

Tinder heeft er een concurrent bij. En de concurrentie komt vanuit het eigen kamp. Drie oud-medewerkers van de datingapp zijn namelijk Bumble gestart: de app waar vrouwen het in eerste instantie voor het zeggen hebben.

Whitney Wolfe verliet eerder dit jaar Tinder en klaagde haar baas en ex-vriendje Justin Mateen aan voor seksuele intimidatie. Hij zou haar een hoer hebben genoemd en dreigmails hebben gestuurd. Ze verliet het bedrijf, net als twee andere medewerkers.

Minder oppervlakkig?

Met Bumble willen ze het succes van Tinder evenaren. Bumble zou volgens de makers minder oppervlakkig zijn dan andere, soortgelijke datingapps. Ze noemen het een “fatsoenlijke plek” om dates te scoren. Respectvol met elkaar omgaan is het uitgangspunt.

Andere apps zitten vol enge gasten met cheesy openingszinnen. Bumble creëert een veilige en respectvolle community. Je krijgt nooit ongewenste berichtjes en je matches zijn gebaseerd op relevantere signalen dan bij andere, oppervlakkigere apps.

Beschrijving van de app

Alleen vrouwen kunnen het gesprek starten, mits beide kampen naar rechts swipen. Gebeurt er de eerste 24 uur niets, dan verdwijnt de match weer. Mannen kunnen bij één match hun reactietijd eenmalig met 24 uur verlengen. Als de vrouw dan nog niet heeft gereageerd, is het Bumble-avontuur voorbij.

Gaat 'm niet worden

Antropoloog Jitse Schuurmans denkt niet dat de app een succes zal worden. "Ze proberen hiermee de vastgelegde rolpatronen tussen mannen en vrouwen te veranderen. De man moet traditiegetrouw aandringen voor de date, de vrouw houdt het een beetje af."

Nu moet de vrouw een wat assertievere rol invullen. Dat werkt niet.

Jitse Schuurmans

Volgens Jitse is die rolverdeling historisch zo gegroeid. "Deze app gaat dat niet veranderen, daar is meer voor nodig dan een stukje technologie. Maar het stimuleert wel een andere manier van denken."

Deel artikel: