We zijn ze gewend: gewelddadige spellen

Blood Sport: echt bloed verliezen tijdens het gamen

We zijn het inmiddels wel gewend: gewelddadige games waarbij het bloed maar blijft stromen uit lichamen met schotwonden en afgehakte ledematen.

Maar volgens de twee jongens die achter kickstarterproject Blood Sport zitten, kan het nog wel wat realistischer dan die rode pixels op je scherm. Met hun apparaat verlies je in het echte leven bloed als je in het spel wordt geraakt.

Ja, je ziet het goed. Voor het gamen begint, krijg je een infuus in je arm met daaraan een zak om je bloed op te vangen. De sensor van Blood Sport houdt vervolgens je controller in de gaten. Als je controller trilt omdat je geraakt bent, dan verlies je bloed. Hoe langer de trilling, hoe meer bloed het apparaat van je afneemt.

Gelukkig houdt de sensor behalve de controller ook je gezondheid in de gaten: je kan je leeftijd, gewicht en medische toestand invullen, zodat je niet knock-out gaat voor je spel is afgelopen.

Het is niet leuk om in je eentje bloed te verliezen, dus willen we met het opgehaalde geld een apparaat maken voor twee spelers

Bedenker Blood Sport

Super Bloody Mario Kart

De makers koppelen Blood Sport in eerste instantie alleen aan het spel Battlefield Hardline, maar willen het daar niet bij laten. Ze kunnen het apparaat namelijk aan élk spel aansluiten waarbij de controller trilt als je wordt geraakt door een voorwerp, zoals een granaat, een kogel, of... een bananenschil.

Maar wees niet bang, je volgende potje Super Mario Kart zal niet veranderen in een bloedblad. De jongens willen met hun apparaat namelijk niet de markt op, maar de medische wereld in. Ze gaan Blood Sport inzetten om bloed in te zamelen voor de bloedbank.

De Canadezen verzamelen geld via Kickstarter

"We zijn geen goed doel en ook geen gamemakers. We willen alleen dat gamers over belangrijke dingen nadenken, terwijl ze toch iets doen wat ze leuk vinden", zeggen de makers op hun kickstarterpagina. Met het apparaat willen ze door Canada touren en zoveel mogelijk game-evenementen langsgaan om bloed op te halen.

Dus belden we bloedbank Sanquin even, maar die vinden het niks. "We vinden het een raar idee", zegt een woordvoerder. "In Amerika is een groter tekort aan donoren. Hier hebben we ook elk jaar zo'n 40.000 nieuwe donors nodig, maar daarvoor hoeven we geen gekke bokkensprongen te maken."

"Een donatie duurt bij ons 5 tot 10 minuten, als je er veel langer over doet kan het bloed gaan stollen en is het onbruikbaar. Ik kan me niet voorstellen dat het bij die game zo snel gaat", zegt de woordvoerder. “Ik vraag me ook hoe er gescreend wordt. Niet iedere gamer kan een donor zijn, daarvoor moet je bloed eerst gecontroleerd worden en moet je vooraf een aantal vragen invullen.”

Deel artikel: