De Opal card

Hardlopers reizen gratis in Australië

Na een sprintje van een half uur de rest van de week gratis reizen. Het klinkt als een reclame van de sportschool, maar is eigenlijk een trucje van inwoners van Sydney om het betaalsysteem van hun nieuwe OV-chipkaart te misleiden.

Beloning

Met de 'Opal card' wil de Australische minister van Transport automobilisten overhalen om het openbaar vervoer te gebruiken. Dat doet ze door mensen die op één dag voor meer dan 10,42 euro in- en uitchecken, de rest van de dag gratis te laten reizen. En wie in één week meer dan acht reizen maakt, mag de rest van de week gratis het openbaar vervoer gebruiken.

Slimmeriken in Sydney zagen wel een uitdaging in dat systeem en gingen op zoek naar een manier om zo snel mogelijk en zo lang mogelijk gratis te kunnen reizen. De oplossing die ze vonden: zes keer sprinten tussen twee stations.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De sprinters maken gebruik van een loophole in het systeem van Opal. Wie uitcheckt met de kaart moet in principe een uur wachten tot 'ie een nieuwe reis kan beginnen, anders rekent Opal het als overstappen. Maar, ontdekten de 'hackers', als je incheckt op een ander station dan waar je hebt uitgecheckt, ziet de kaart dat vanzelf als een compleet nieuwe reis.

Ook voor de minder sportieve Australiërs zijn er oplossingen. Sinds de komst van de kaart verschijnen op internet steeds meer trucjes om het Opalsysteem te kraken. Zo kiezen veel zakenlui ervoor om met de bus naar de lunch te gaan. Want dat korte ritje naar hun favoriete broodjeszaak kan ze de rest van de week zomaar tientallen Australische dollars besparen.

De minister van Transport zit er niet zo mee, zij is gewoon blij met de extra aandacht voor de kaart. "Ik wil juist dat mensen het systeem kraken, zo hebben ze ten minste door hoeveel geld ze met de Opal card kunnen besparen", zei ze tegen The Sydney Morning Herald.

Ik wil juist dat mensen het systeem kraken

Gladys Berejiklian, minister van Transport

Bang dat de Australische overheid door de loophole veel geld misloopt, is Berejiklian ook niet: "Dat verdienen we wel weer terug met boetes voor zwartrijders."

Deel artikel: