Tegenstanders van een deal protesteren in Wenen

Deal of geen deal: Iran wint

Het is nu of nooit in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad onderhandelen diplomaten uit zes verschillende landen met een delegatie uit Iran. Op de agenda staat maar één onderwerp: het Iraanse kernprogramma. De druk op de onderhandelingen is hoog, maar iedere uitkomst is goed nieuws voor Iran.

De Amerikaanse minister Kerry arriveerde gisteren in Wenen, eerder hadden de Duitse minister Steinmeijer en EU-diplomate Ashton al met de Iraniërs gesproken. Het Westen is bang dat het kernprogramma wordt gebruikt om kernwapens te maken. De Iraniërs houden vol dat ze vreedzame bedoelingen hebben.

Het gesteggel duurt al bijna 12 jaar en leverde flinke economische sancties op voor Iran. President Rohani wil graag van die sancties af en daarom wordt er al maanden in het geheim overlegd met het Westen.

Tegenstanders van de deal zijn er zowel in Iran als daarbuiten. Iraanse hardliners zijn fel tegen onderhandelingen met het Westen. Ze eisen dat alle sancties worden ingetrokken en dat het Westen zich niet met het kernprogramma bemoeit. Correspondent Thomas Erdbrink was vanmiddag bij een protest tegen de onderhandelingen, vlakbij een Iraanse kerncentrale.

De Amerikaanse minister John Kerry in gesprek met zijn Iraanse collega Zarif. In het midden EU-diplomate Ashton

Het protest is volgens Thomas opmerkelijk, omdat foto's maken bij de reactor normaal streng verboden is. De toestemming voor het protest is een teken dat een mogelijke deal in Iran op flink verzet kan rekenen.

Tegenstanders in het Westen zijn bang dat Iran in het geheim alsnog blijft werken aan een atoombom. Voor het paleis in Wenen wordt daarom gedemonstreerd. Ook bondgenoten van Amerika, zoals Israël en Saudi-Arabië, zijn sceptisch.

Een deal zou dus groot nieuws zijn, maar voor de Iraniërs zijn de gesprekken een win-win situatie. Een deal zou verlichting van de sancties betekenen en dat betekent een boost voor de economie. Mislukken de gesprekken, dan kan de delegatie met opgeheven hoofd naar huis en zeggen dat ze hun rug recht hebben gehouden. Dan kunnen de hardliners die vandaag demonstreerden even opgelucht ademhalen.

Deel artikel: