Russische bommenwerpers op hun thuisbasis in Rusland

NAVO beredruk met Russische bommenwerpers

De NAVO is het afgelopen jaar meer dan 400 keer in actie gekomen omdat Russische bommenwerpers te dicht in de buurt kwamen. Volgens minister Koenders vergroten de Russische vluchten de kans op ongelukken in de lucht. Hij zei dat tijdens een NAVO-top in Den Haag, waar de bommenwerpers op de agenda staan.

Jens Stoltenberg, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, heeft het aantal incidenten geteld: "Het zijn er 50 procent meer dan vorig jaar. Een aantal dat doet denken aan de Koude Oorlog." En daar houdt de vergelijking niet op, want ook de bommenwerpers zelf zijn souvenirs uit Sovjet-Unie.

Playboy mee aan boord

Bijna altijd gaat het om Tupolev 95-bommenwerpers, bij de NAVO worden ze 'Bears' genoemd. De eerste vloog al in 1952. Bears zijn misschien wel de luidruchtigste vliegtuigen ooit, dankzij vier enorme propellermotoren. Tijdens de Koude Oorlog vlogen de vliegtuigen lange patrouilles langs de grenzen van het NAVO-gebied.

Straaljagerpiloten werden op de bommenwerpers afgestuurd, om te voorkomen dat ze Westers luchtruim invlogen. De Russen ontweken ieder radio-contact, maar soms vlogen de straaljagers zo dichtbij dat ze naar elkaar konden zwaaien. Amerikaanse piloten namen naar eigen zeggen de Playboy mee om aan de Russen te laten zien. De KGB stuurde daarom agenten mee met de bommenwerpers om te voorkomen dat de Russische piloten terugzwaaiden.

Een Amerikaanse F-15 onderschept een Tu-95

Poetin stoft bommenwerpers af

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stonden de meeste Bears stof te happen, maar in 2007 kondigde president Poetin aan dat ze weer lange patrouilles zouden vliegen. Sindsdien worden de bommenwerpers met enige regelmaat gespot in internationaal luchtruim. De Bears vliegen dan om Noorwegen heen over de Noordzee naar bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Nederland. Maar ook worden de vliegtuigen gespot rond Alaska.

Een Britse straaljager onderschept een Tu-95

Stoltenberg zegt dat de Russen zich niet aan internationale afspraken houden: "De Russen vertellen niet waar en wanneer ze vliegen en maken geen contact met de luchtverkeersleiding." In maart botste een Russische bommenwerper bijna op een Zweeds passagiersvliegtuig, aan boord waren 132 mensen.

De Russische minister van Defensie heeft aangekondigd dat de bommenwerpers nog meer gaan vliegen. Zo gaan Bears binnenkort ook rond de Golf van Mexico patrouilleren.

Deel artikel: