Feyenoord speler Jordy Clasie is boos op scheidsrechter Pieter Vink

Gaat die videoscheids er nou komen?

Is Nederland straks het eerste land dat gebruik gaat maken van een videoscheids in het betaald voetbal? En zullen we daarmee internationaal een trend gaan zetten? KNVB-voorzitter Michael van Praag denkt van wel. Op een scheidsrechtersbijeenkomst in Groningen zei hij donderdagavond hoe hij die extra scheidsrechter voor zich ziet:

"De videoreferee zit ergens buiten het stadion in een autootje met veel goede beeldschermen. Met een headset heeft hij een directe verbinding met de scheidsrechter. Hij kan, terwijl hij naar de beelden kijkt, tegen de scheids zeggen of een overtreding geel of rood waard is of er sprake is van een strafschop. Daarop kan de scheidsrechter meteen zijn beslissing baseren".

Als het onduidelijk is hoe een overtreding bestraft moet worden kan de videoscheids goed van pas komen
  • ANP
    Bij hockey heeft elk team het recht één beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Heeft het team gelijk, dan behouden ze dat recht.
  • AFP
    In het American Football kunnen coach en scheidsrechter beiden een review aanvragen. De scheidsrechter legt zijn beslissing uit aan de spelers én het publiek.
  • AFP
    Elke speler kan bij tennis drie keer per set een 'challenge' aanvragen. Is de bal uit, dan krijgt de speler zijn punt. Maar blijkt de bal in, dan moet het punt opnieuw gespeeld worden.
  • AFP
    Bij het ijshockey houden camera's de goals in de gaten. In Nederland bekijkt de scheidsrechter de beelden, in Amerika belt hij naar het hoofdkwartier in Toronto.
  • AFP
    De videoscheidsrechter bepaalt bij rugby vooral of er gescoord is, als de scheidsrechter het te onduidelijk vindt om een beslissing te nemen.
  • AFP
    Bij het NBA basketbal bepaalt de videoscheidsrechter of een schot op tijd gelost is en of een schot 2 of 3 punten waard is.
  • ANP
    Volleybalscheidsrechters konden tijdens het EK 2013 een partij stoppen om met videobeelden te checken of een bal in of uit is. Ook de aanvoerders kregen één keer per set de kans om beelden te bekijken.
  • AFP
    Coaches en scheidsrechters kunnen beelden opvragen, maar de scheidsrechter heeft het laatste woord.

Doorslaggevend

De videoscheids geeft een advies aan de scheidsrechter op het veld, maar of hij ook altijd het laatste woord heeft, is niet bekend. Volgens Van Praag kan de scheidsrechter zijn beslissing baseren op de informatie van de videoscheidsrechter. Verwacht wordt dat hij de beslissing eigenlijk altijd overneemt.

Deel artikel: