Cybersecurity

Hoe weg zijn die gelekte politiedocumenten eigenlijk?

De vertrouwelijke documenten die op straat kwamen te liggen door een lek bij de politie zijn inmiddels offline. Maar is die informatie dan ook echt verdwenen?

Tot gistermiddag waren tientallen geheime politiedocumenten gewoon via Google te vinden. Dat meldde NRC. Het zou gaan om politieonderzoeken naar moordzaken, jihadverdachten en criminele organisaties.

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken dat die documenten nooit meer opduiken. “Ik heb zelf zitten zoeken, maar kon het niet meer vinden. Ik ga er vanuit dat de politie een verzoek heeft gedaan om deze heel gevoelige informatie uit het archief van Google te gooien. Maar er zijn meer zoekmachines of websites die archiveren, zoals Archive.org.”

Wat is het grote politielek?

Je moet je maar afvragen waar het allemaal terechtkomt

Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity

“We weten niet hoe lang het op die server heeft gestaan en wie dit in de tussentijd allemaal heeft gedownload”, zegt Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft. "Als dat gebeurd is, dan is de informatie vanaf nu in het wild en dan moet je je maar afvragen waar het allemaal terechtkomt.”

Hoe kon dit gebeuren?

De goedbedoelende systeembeheerder

Prins denkt dat het een goedbedoelde actie kan zijn geweest van de systeembeheerder verantwoordelijk voor het lek: “In onderzoeken zie ik vaak dat mensen het goed bedoelen, maar niet zo handig met IT omgaan."

Volgens NRC stonden de gelekte documenten op de persoonlijke website van een boekhouder. Een familielid van die boekhouder is de systeembeheerder. "Stel dat een observatieteam verslagen online wil kunnen inzien vanuit de auto", legt Prins uit. "Misschien heeft de politie daar geen systemen voor en gaat die systeembeheerder toch maar op deze manier zorgen dat het beschikbaar is."

Deel artikel: