Bill Cosby

Bill Cosby: van America's Dad tot 'monster'

Het gaat niet goed met de reputatie van Bill Cosby. 'America's Dad' komt de laatste tijd alleen maar negatief in de media, omdat hij vrouwen verkracht zou hebben. Gisteren beschuldigde voor de derde keer in korte tijd een vrouw hem. En vandaag besloot Nexflix om de lancering van een nieuwe comedyshow van Cosby uit te stellen. Waarom, dat zegt de streamingdienst niet. Cosby houdt zijn kaken stijf op elkaar.

Drie beschuldigingen in paar weken

Volgens tv-presentatrice en model Janice Dickenson verkrachtte Cosby haar begin jaren 80. Hij zou haar eerst gedrogeerd hebben. Maandag vertelde Joan Tarshis in een interview dat ze in 1969 door de komiek tot orale seks is gedwongen. De opmerking van de interviewer dat er "dingen zijn die je kan doen als je geen orale seks wil hebben", viel bij veel mensen verkeerd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De recente reeks beschuldigingen begon bij oud-actrice Barbara Bowman. Ze vertelde eind vorige maand in een interview met Mail Online dat Cosby haar van 1985 tot 1987 meermaals drogeerde en verkrachtte.

Hij is een monster

Barbara Bowman

Cosby, al meer dan vijftig jaar getrouwd, probeert sinds de beschuldigingen uit de publiciteit te blijven. Hij zegt (bijna) alle interviews af en houdt zijn lippen stijf op elkaar. Hij doet ze zelfs niet open om de beschuldigingen te ontkennen. De Amerikaanse radiozender NPR had pas geleden wel een inmiddels zeldzaam interview met de komiek en zijn vrouw. Het gesprek ging over een tentoonstelling en verliep gemoedelijk. Totdat interviewer Scott Simon plotseling van onderwerp switchte:

"Er zijn recentelijk serieuze beschuldigingen tegen u geweest. U schudt uw hoofd 'nee'. Ik zit in de nieuwsindustrie, ik moet dit vragen; heeft u een reactie op de beschuldigingen? U schudt uw hoofd weer. Er zijn mensen die van u houden en die graag van u willen horen over dit onderwerp. Ik wil u de kans geven om - oké."

Memes

In een verklaring zegt Cosby's advocaat dat "Cosby geen aandacht aan de beschuldigingen wil geven door commentaar te leveren". Maar voor veel mensen is het al gedaan met de ooit immens populaire acteur. Dat blijkt wel uit de meme-generator die Cosby eerder deze maand op z'n website zette.

Het idee: mensen zetten een grappig onderschrift bij een plaatje van Cosby. De uitvoering: mensen zetten massaal teksten over verkrachting bij de plaatjes en zetten de meme op Twitter.

Cosby is al eerder beschuldigd van seksueel misbruik. In 2005 klaagde Andrea Costand hem aan. Dertien anonieme vrouwen (Bowman zegt nu dat ze er één van was) getuigden tegen hem. De zaak werd geschikt voor een onbekend bedrag.

Deel artikel: