Burger van de burgerbar

De hamburger zonder schuldgevoel

Een burger eten zonder ongezond nasmaakje. Dat kan - en het gebeurt bij tientallen burgerbars in Nederland. Terwijl de omzetcijfers van McDonald's dalen, krijgen de burgerbars er alleen maar klanten bij. Deze burger is zo bijzonder omdat alle ingrediënten zelfgemaakt zijn: de hamburgers, de broodjes en de sauzen.

Jurjen Sinnema en Gunnar Muller openden zo'n burgerbar. "We zagen de trend in het buitenland en die wilden we ook naar Amsterdam brengen", zegt Gunnar. Alle ingrediënten van hun burgers zijn lokaal: "Het vlees, het brood en de groente op de burger komen van leveranciers uit de buurt." Maar het draait niet alleen om de burger: "Het is het huiskameridee, een plek waar je lekker neerploft en een extra biertje drinkt".

Opnames bij Jurjen en Gunnar

Foodwatcher Marjan Ippel snapt het wel: "Het is een lifestyle statement. Je laat zien dat je hip en cool bent." Volgens haar hebben we tegenwoordig iets tegen grote ketens: "Een klein burgertentje vinden we sympathiek, independent en aaibaar." Zo kunnen we fastfood eten dat ook nog eens een gezond gevoel geeft.

Gezonder dan de Mac?

Qua calorieën maakt het niet veel verschil, maar een burger van een burgerbar is volgens diëtist Saskia Dorhout Mees wel echt gezonder dan een burger van de Mac. "Een burger van een burgerbar blijft veel langer in je maag."

Daardoor heb je volgens haar na je burger minder de neiging om nog meer naar binnen te proppen: "Je bestelt minder snel een extra frietje."

Burgerbars zijn booming

Berlijn

In Berlijn kennen ze de burgerbars al langer, daar staan ze zelfs in de rij voor een 'echte' burger. Bijvoorbeeld bij de Burgermeister, een burgerbar onder een metrostation. Hier bakken ze tot diep in de nacht verse burgers. Op een zaterdagnacht wachten hongerige stappers geduldig in de enorme rij op hun hamburger. Bij de Mcdonald's een paar honderd meter verderop is het een stuk rustiger.

De burgerbars zijn dus een echte hype: op elke straathoek in Berlijn vind je wel een tentje dat burgers van hoge kwaliteit verkoopt. En ben je naar een burgerbar opzoek? Een metrokaart biedt een oplossing:

Waar haal ik een burger in Berlijn?

De test

Tijd voor een vergelijkingstestje:

Twee burgers, één test

Deel artikel: