Chocola, over een paar jaar misschien lang zo lekker niet meer

Wereld stevent af op chocoladetekort

Bijna iedereen houdt van chocola. En dat is een probleem, zeggen Mars, Inc. en Barry Callebaut, twee van de grootste chocolaproducenten, want we eten veel meer chocola dan er wordt gemaakt.

Er is sprake van een flink cacaotekort, schrijft de Washington Post. De langste periode van tekorten in 50 jaar zelfs. En dat wordt alleen maar erger. In 2013 aten we met z’n allen ongeveer 70 ton cacao meer dan er in dat jaar werd geproduceerd. Volgens Mars, Inc. en Barry Callebaut kan dat tot 2020 zomaar oplopen tot een miljoen ton.

Supply

Het probleem zit ‘m zowel in aanbod als vraag. Er wordt simpelweg veel minder cacao geproduceerd. Meer dan 70 procent van alle cacao komt uit Ivoorkust en Ghana en daar mislukken veel oogsten door droogte. En in Zuid-Amerika heerst de vernietigende schimmelziekte 'frosty pod'.

Volgens de Internationale Cacao Organisatie wordt wereldwijd zo'n 30 tot 40 procent van de cacaoproductie vernietigd door droogte, pesten en ziektes. Het zit cacaoboeren dus niet mee. En daarom stoppen ze er vaak mee. Veel boeren zijn overgestapt op meer winstgevende producten, zoals mais.

Een cacaopeul geïnfecteerd door Frosty Pod

Ook het ebola-virus heeft impact op de cacaoproductie in Afrika; het oogsten en verschepen van cacao is flink afgenomen in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Maar dat heeft weinig effect op de globale markt, omdat die landen verantwoordelijk zijn voor zo'n 0,7 procent van de wereldwijde productie.

Vraag

Dan is er nog de vraag. Die groeit enorm. Zo hebben Chinezen steeds meer trek in chocola, al wordt er in het Westen nog steeds veel meer van het donkere goedje gegeten. Met name de donkerste variant, pure chocola, wordt steeds populairder. En daar gaat veel meer cacao in dan in melkchocolade (vaak wel 70 procent tegenover zo’n 10 procent).

Door veel vraag en weinig aanbod gaan de cacaoprijzen enorm omhoog. Sinds 2012 is de prijs meer dan 60 procent gestegen. Daar maken chocolademakers chocola van door de prijs per reep op te voeren. Maar we eten gewoon door.

Oplossing

De oplossing: genetisch gemodificeerde supercacaobomen. Met zeven keer zoveel cacao als de ‘ouderwetse’ bomen. En, helaas, met veel minder smaak. “Net zo smakeloos als de supermarkt-tomaten van vandaag de dag”, zegt Mark Schatzker, een Bloomberg-journalist die een paar experimenten mocht proeven. Geniet dus nog maar van je smakelijke pure chocoladeletter, zolang het kan.

Deel artikel: